Kesäkuun valmentaja: Pia Pekonen

26.6.2025

Pia Pekonen on hiihtovalmennuksen moniosaaja, joka tunnetaan paitsi vahvasta osaamisestaan, myös ihmislähtöisestä otteestaan. Hän on keväästä lähtien toiminut maastohiihdon naisten A-maajoukkueessa naisten päävalmentaja Reijo Jylhän työparina. Työssään Pekonen rakentaa toimintakulttuuria, jossa yksilöllisyys, yhteisöllisyys ja korkea laatu kulkevat rinta rinnan. Pekonen työskentelee myös Olympiakomitean valmennusosaamisen erityisasiantuntijana.

Kuva: Lauri Vuorinen

Valmentaminen vei mukanaan jo urheilijavuosina

Pekosen valmentajapolku alkoi jo teini-ikäisenä oman urheilu-uran vielä ollessa käynnissä. Nuori hiihtäjä hakeutui Hiihtoliiton valmentajakoulutukseen alun perin syventääkseen omaa ymmärrystään urheilijana, mutta löysikin valmentajuuden palon.

– Huomasin nopeasti, että nautin valmentamisesta ja toisten auttamisesta. Siitä se lähti, Pekonen kertoo.

Ensimmäinen oma valmennettava astui mukaan kuvioon, kun Pekonen oli vasta 18-vuotias. Siitä lähtien valmennus on ollut hänelle tärkeä osa elämää.

Merkitystä, laatua ja läsnäoloa

Pekosen valmennusfilosofia pohjautuu yksilöllisyyteen, kuuntelemiseen ja laadukkaaseen tekemiseen.

Valmennus lähtee aina siitä, missä urheilija juuri nyt on. Oli kyseessä sitten nuori, aikuinen tai huippu-urheilija, täytyy lähtötilanne tunnistaa ja lähteä rakentamaan siitä yksilöllistä polkua eteenpäin, Pekonen kuvailee.

Hän kuvaa valmennusta moniulotteiseksi ja kompleksiseksi kokonaisuudeksi, jonka hyvä valmentaja osaa yksinkertaistaa urheilijan suuntaan.

– Kaikella tekemisellä pitää olla tarkoitus. Emme tee asioita vain tekemisen vuoksi, vaan jokaisella harjoituksella ja valinnalla on merkitys.

Tiimityötä huipulla

Naisten A-maajoukkueessa Pekonen työskentelee tiiviisti naisten päävalmentaja Reijo Jylhän kanssa kohti ensi helmikuussa kisattavia Milano-Cortinan talviolympialaisia.

– Meillä on selkeä työnjako. Reijo keskittyy tiettyihin valmennuksen osaalueisiin, ja minä hallitsen kokonaisuutta sekä toimin läheisesti yhteistyössä urheilijoiden kanssa, Pekonen kertoo.

Valmennuksen ytimessä on yhteisöllisyyden ja tiimihengen rakentaminen. Joukkueessa hyödynnetään valmentajien ja urheilijoiden vahvuuksia, ja päätökset tehdään yhteistyössä.

Olemme alusta asti rakentaneet joukkueeseen kulttuuria, jossa hyödynnämme toistemme vahvuuksia, Pekonen tiivistää.

Jylhä kuvaa Pekosta pedantiksi ja vahvaksi valmentajaksi, jonka kanssa yhteistyö on sujuvaa ja luontevaa.

 Meidät on joskus arvioitu valmentajaprofiililtamme täydelliseksi valmentajapariksi. Pia luo tilan, jossa saan olla sellainen valmentaja, millainen haluaisinkin olla, Jylhä kuvailee.

Monimuotoisuus tuo voimaa valmennukseen

Vaikka maastohiihdon valmennus on pitkälti miesten hallitsemaa kenttää, Pekonen kokee naiseuden enemmän vahvuutena kuin haasteena.

Olen aina tullut hyvin vastaanotetuksi. Uskon, että omalla persoonalla ja tavalla tuoda asioita esiin on merkitystä, Pekonen toteaa.

Urheilijoiden reaktiot hänen valmennustiimiin valintansa jälkeen olivat kannustavia.

– Moni sanoi, että onpa hienoa, kun vihdoin saadaan nainen mukaan. Se tuntui hyvältä.

Pekonen uskoo, että monimuotoisuus tuo valmennukseen lisäarvoa ja edelläkävijöiden esimerkki avaa ovia myös muille naisille.

Tunteella tuloksiin

Pekonen toivoo, että suomalainen hiihtovalmennus kehittyisi entistä kokonaisvaltaisemmaksi.

– Emme valmenna vain fyysisiä ominaisuuksia, vaan kokonaisuutta. Lisäksi olisi hyvä pohtia, millaista tunnetta harjoituksilla halutaan tuottaa, koska se on se urheilun suola, Pekonen summaa.

Hän kannustaa miettimään valmennusta ihmisen, ei vain urheilijan, näkökulmasta.

Pekoselle ikimuistoisimpia hetkiä ovat urheilijoiden onnistumiset, ja se, kun yhdessä noustaan pettymyksistä.

Valmennus tuo minulle valtavasti energiaa ja lisäarvoa omaankin elämään, Pekonen iloitsee.

Lopuksi Pekonen haluaa lähettää kannustuksen sanoja valmentajakollegoille.

Tee valmennustyötä omalla persoonallasi ja heittäydy rohkeasti mukaan. Valmentajan oma energia ja esimerkki vaikuttavat valtavasti siihen, millainen fiilis ympärille syntyy. Mieti, tuotko energiaa, vai vietkö sitä mukanasi?