Maaliskuun valmentaja: Terhi Lehtoviita

14.4.2021

Psyykkinen valmentaja (sert.) Terhi Lehtoviita on valintamme maaliskuun valmentajaksi. Hän toimii muun muassa yhdistetyn maajoukkueen taustalla osana Vuokatti-Ruka urheiluakatemian ja olympiavalmennuskeskuksen työroolejaan.

Yhdistetyn maajoukkueen mukana Lehtoviita on ollut kaudesta 2016-2017 saakka. Ensimmäisinä vuosina ohjelmassa oli Lahden MM-kotikisat 2017 ja talviolympialaiset 2018 PyeongChangissa. Lehtoviita oli alkuun mukana usein myös kilpailutilanteissa, kun nykyisin hän on enemmän tukena urheilijoiden arjessa, muun muassa leireillä Vuokatissa. Lehtoviita perheineen muutti 2,5 vuotta sitten Sotkamoon, mikä on mahdollistanut osaltaan roolin muuttumisen. Rooli on myös muuttunut toiminnan kehittymisen myötä.

Lehtoviita kertoo, että maajoukkueessa päävalmentajan Petteri Kukkosen johtajuus on vahvistunut vuosien aikana. Kaikki urheilijat ovat nykyisin vahvasti maajoukkuejohtoisessa valmennuksessa. Henkilökohtaisten valmentajien rooli on yhä tärkeä, mutta päävalmentajalla on aikaisempaa vahvemmin valmennuksen suunnitteluvastuu. Tämä tarkoittaa sitä, että päävalmentajajohtoisesti tehdään myös psyykkistä valmennusta.

Siinä missä Lehtoviita oli aluksi yksittäisten urheilijoiden apuna opettamassa psyykkisiä taitoja ja vahvistamassa psyykkistä suorituskykyä, niin nyt hän toimii osana valmennustiimiä tuoden omia osaamisalueitaan joukkueen hyväksi.

- Psyykkinen valmennus yhdistetyn maajoukkueessa on muuttunut hyvin yksilölliseksi ja kokonaisvaltaiseksi. Valmennuksessa huomioidaan kunkin urheilijan elämäntilanne ja sen päälle rakennetaan psyykkistä suorituskykyä, Lehtoviita summaa eroa alkuaikoihin.

- On tärkeää, että päävalmentaja johtaa myös psyykkistä valmistautumista kisatilanteessa. Se on silloin vaikuttavampaa. Asioita käydään kyllä myös yhdessä läpi ja puretaan jälkikäteen, hän jatkaa.

Lehtoviita korostaa, että työskentely vaatii tiivistä yhteydenpitoa niin valmentajien kuin koko asiantuntijatiiminkin kanssa. Joukkueen johdon on täytynyt rakentaa yhteinen kieli. Lehtoviita on omalta osaltaan pyrkinyt edistämään yhteistyötä ja osallistanut kaikkia tiimissä toimivia samaan.

Yhdistetyn maajoukkueen työ sai hienon kruunun helmi-maaliskuun vaihteessa järjestetyissä MM-kilpailuissa, kun Ilkka Herola nappasi hopeaa normaalimatkan kilpailusta. Herola on maininnut kuluneen kauden aikana moneen otteeseen, että urheilu on tällä hetkellä tasapainoisempi osa elämänkokonaisuutta kuin mitä se on välillä ollut. Kauan kaivatun mitalin jälkeen Herola muisti mainita julkisuudessakin, että Lehtoviita on ollut yksi hänen auttajistaan saavutuksen taustalla.

Yhdistetyn maajoukkueen psyykkisenä valmentajana toimiminen on vain yksi osa Lehtoviidan työn kokonaisuutta.

Muutettuaan Sotkamoon Lehtoviita oli alkuun myös Vuokatti-Rukan akatemiaurheilijoiden psyykkinen valmentaja. Nykyisin urheilupsykologi Eero Mikkelä hoitaa toisen asteen psyykkistä valmennusta Lehtoviidan toimiessa hänen tukenaan.

Kehittynyt työnkuva onkin yksi asia, mikä on osaltaan saanut Lehtoviidan jäämään Sotkamoon. Hän muutti alkuun ensin vuoden kokeilumielellä. Jo ensimmäisen vuoden aikana työnkuva muodostui todella mielenkiintoiseksi ja Lehtoviita perheineen päätti jäädä. He ovat viihtyneet hyvin myös muuten ja tykänneet olla lumisissa talvimaisemissa.

- Toimintakulttuuri oli valmis ottamaan vastaan ja uudistumaan asiantuntijuuden hyödyntämiseen. Se on ollut erittäin antoisaa ammatillisesti, Lehtoviita iloitsee.

Hän toimii Vuokatti-Ruka olympiavalmennuskeskuksessa asiantuntijatiimin vetovastuussa. Kaikkiaan keskuksen toiminnassa on mukana kuusi lumilajia, joista etenkin maastohiihdossa, yhdistetyssä ja lumilautailussa Lehtoviita toimii itse psyykkisenä valmentajana, samoin jonkin verran myös freestylessa. Työpanos on osittain Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön resursoimaa.

Lehtoviita mainitsee erikseen nimeltä muun muassa Olli Ohtosen, Janne Vuorisen ja Maarit Valtosen, joiden kanssa hän on päässyt toimintaa kehittämään. Lehtoviidalla on olympiavalmennuskeskuksessa asiantuntijatiimin vetovastuu, mikä on tarkoittanut muun muassa työnohjausta, tiimipalavereiden järjestämistä ja uusissa rekrytoinneissa mukana olemista. Asiantuntijatoimintaa hän kuvaa näin:

- Olemme valmentajia varten ja valmennuksen tukitoimi. Se tarkoittaa hyvän yhteyden rakentamista valmentajien kanssa sekä hyvää yhteistyötä ja luottamusta.

- Taustavoima kuvaa hyvin omaa rooliani, toimin urheilijoiden ja valmentajien taustalla, hän täsmentää rooliaan toimiessaan itse asiantuntijana.

Ennen Sotkamoon muuttoaan Lehtoviita toimi muun muassa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa psyykkisenä valmentajana. Oma urheilijatausta hänellä on muodostelmaluistelusta.