Marraskuun valmentaja: Kaisa Sali

5.12.2022

Kuukauden valmentaja marraskuussa on ravitsemustieteilijä, valmentaja ja entinen huipputriathlonisti Kaisa Sali. Sali toimii Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan urheiluravitsemuksen asiantuntijana työskennellen sekä valintavaiheessa olevien urheilijoiden kuin huippu-urheilijoidenkin kanssa. Asiantuntijatyön ohella Sali kirjoittaa ravintoaiheisia juttuja, tekee ravintovalmennusta urheilijoille sekä valmentaa kuntoilijoita.

Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan urheiluravitsemuksen asiantuntijana moniammatillisessa tiimissä vuodesta 2020 toimineen Salin työpanosta, sitoutumista ja osaamista arvostetaan toimintaympäristössä. Vuokatti-Ruka urheiluakatemian asiantuntijatiimin johtaja ja psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita kuvailee kollegaansa seuraavasti:  

- Kaisalla on tosi iso intohimo urheiluravitsemukseen ja hän haluaa jatkuvasti kehittää osaamistaan. Sen lisäksi Kaisa on entinen huippu-urheilija, joten hän ymmärtää huippu-urheilun vaatimukset. Hän pohtii jatkuvasti, miten ja milloin urheiluravitsemusasioita kannattaa tuoda esille. Kaisa on tosi sitoutunut työntekijä ja näkee paljon vaivaa sen eteen, että saa työskennellä meidän toimintaympäristössä matkustaessaan pitkän matkan Kolarista Vuokattiin ja Rukalle. Hän on tiimipeluri ja valmis liikkumaan maajoukkueurheilijoiden mukana myös leireille. 

- Kaisa on iloinen, energinen ja valovoimainen tyyppi. Tosi mahtava kollega ja asiantuntija. Ollaan kiitollisia, että saadaan pitää hänet meidän tiimissä, iloitsee Lehtoviita.

Huippu-urheilijasta valmentajaksi ja ravitsemustieteilijäksi

Euroopan mestaruuden sekä pronssia ja hopeaa maailmanmestaruuskilpailuissa voittanut, kahdesti viidenneksi ja kaikkiaan neljä kertaa kymmenen parhaan joukkoon Ironmanin maailmanmestaruuskilpailuissa Havaijilla sijoittuneen Salin tie triathlonin pariin alkoi 12-vuotiaana.

- Kuulin triathlonista, kun Pauli Kiuru oli maailman huipulla. Kun minulle kerrottiin, että on olemassa laji, jossa uidaan 3,8 km, poljetaan 180 km ja juostaan maraton, ajattelin, että sen on oltava ihan sairaan makeeta. Tiesin heti, että se on oma juttu.

Sali kertoo, että urheilun aloittaessaan kiinnostus myös valmentamiseen syntyi.

- Muistan, kun 12-vuotiaana luin jo isän Juoksija-lehtiä ja sitä kautta yritin tavallaan opiskella valmennusta. Minulla oli silloin myös Hiihto sydämen asiaksi -kirja, joka oli todella rakas. Siitä opiskelin peruskestävyysalueita sun muuta. 

Huippu-urheilijaksi Sali sai kasvaa rauhassa, sillä suvusta ei löydy muita kilpaurheilijoita. 

- Vanhemmat varsinkin isä on aina kuntourheillut tosi paljon, mutta kukaan suvusta ei ole kilpaurheillut. Olen kokenut vahvuutena sen, että on todellakin ollut oma polku, eikä ole tullut ylimääräistä painetta miltään suunnalta.

Jo lukioaikana Salia kiinnosti lääketiede ja erityisesti mielenkiinto suuntautui ravitsemustieteeseen. Lukion jälkeen hän opiskelin Helsingin yliopistossa elintarviketieteiden maisteriksi pääaineena ravitsemustiede.

- Kiinnostuin tosi paljon ravitsemuksesta ja siitä, miten sillä voisi parantaa suorituskykyä ja pysyä myös terveempänä. Olen aina ollut semmoinen, että olen tykännyt hirveästi urheilla ja treenata ja huomasin hyvin sen mikä vaikutus ravitsemuksella on suorituksiin. 

Triathlonuransa aikana Sali jo urheiluvalmensi kuntoilijoita ja triathlonisteja, mutta uran loputtua vuonna 2019 aloitti myös ravitsemusvalmentajan työn.

- Uran loputtua halusin panostaa ravitsemusvalmennukseen enemmän. Opiskelin IOC Diploma in Sports Nutrition Kansainvälisen Olympiakomitean maisterivaiheen jälkeisen tutkinnon. Siinä käytiin laajasti läpi kaikki uusi tutkimustieto ja tuli tutustuttua alan tärkeisiin tutkijoihin. Se oli tosi hyvä tapa päivittää omat taidot, kun urheilu-uran aikana tuli rajatusti seurattua ravitsemustiedettä. Oikeastaan vaan sillein mikä itseä kiinnosti oman lajin kannalta.

Sali kokee, että urheiluvalmennus ja urheiluravitsemuksen asiantuntijatyö tukevat toinen toisiaan. Urheiluvalmennusta Sali on oppinut triathlonuransa aikana entisiltä valmentajiltaan Paul Sjöholmilta, Siri Lindleyltä ja mentoriltaan David Tilbury-Davisilta. Heiltä oppimiaan valmennustaitoja hän hyödyntää nyt myös ravitsemuksen puolella.

- Ravitsemus on se homma, mihin tulevaisuudessa haluan ehdottomasti panostaa. Haluan oppia niin paljon kuin mahdollista. On kuitenkin todella hyödyllistä, että on jonkun näköistä urheiluvalmennus taustaa, niin osaa ottaa paremmin eri asioita huomioon.

Ammatillisesta näkökulmasta Salin haaveena on viedä ravitsemusvalmennusta eteenpäin suomalaisessa urheilussa. Intohimoisesti ravitsemukseen ja urheiluun suhtautuvan Salin haaveena on myös pystyä liikkumaan ja urheilemaan terveenä mahdollisimman pitkään.