Marraskuun valmentaja: Teppo Karhu

11.12.2018

Kuukauden valmentajaksi on valittu pyöräilijä Jaakko Hännisen valmentaja Teppo Karhu. Syyskuussa MM-pronssia Innsbruckissa U23 –luokassa voittanut 21-vuotias Hänninen on kirjoittanut ammattilaissopimuksen korkeimman kategorian, World Tour –joukkueen, ranskalaisen AG2R La Mondialen kanssa.

Teppo Karhu ja hänen valmennettavansa Jaakko Hänninen

Teppo Karhu aloitti valmentamisen 80-luvun alussa oman urheilu-uransa aikana valmentaen samalla muutamaa junioria. Siviilityössään Suomen puolustusvoimissa työskennellyt Karhu kävi valmennuskursseja jo opiskeluaikana. Karhu toimi muun muassa puolustusvoimien urheilukoulussa yksitoista vuotta valmentajana.

Nykyisin eläkkeellä oleva Karhu on kokopäiväinen valmentaja, mutta tekee valmennusta vapaaehtoisena rakkaudesta lajiin. Vuodesta 2001 asti Lahtelaisessa TWD-Länkenissä valmentajana ollut Karhu toteaa, että pyöräilyvalmentajia on Suomessa harmillisen vähän. Hännistä Karhu on valmentanut kolme vuotta. TWD-Länkeniin tullessaan Hännisellä oli selkeä tavoite eli ammattilaisuus maantiepyöräilyssä.

- Jaakko oli hyvän tason urheilija tullessaan meille. Hänen kanssaan keskusteltiin, miten pyöräilyuraa viedään eteenpäin ja sen mukaan tehtiin sitten suunnitelmat. Pääsy korkeamman tason ammattilaistiimiin tuli jopa suunniteltua aikaisemmin hyvän menestyksen vuoksi.

Todennäköisesti valmennusvastuu siirtyy ammattilaistiimille ensi kesän aikana, mutta vielä toistaiseksi Karhu pysyy Hännisen valmentajana. Karhulla on Hännisen lisäksi vielä kahdeksan henkilökohtaista valmennettavaa, joten työtä riittää. Seuralla on tavoitteena kehittää nuoria huipulle ja saada lisää pyöräilijöitä Hännisen seuraksi ammattilaistasolle.

Karhu pyrkii valmentamaan urheilijoita kokonaisvaltaisesti. Pyöräilyssä polku ammattilaisuuteen poikkeaa jonkin verran Suomessa olevista lajeista, joissa ollaan huipulla. Maantiepyöräilyssä ulkomaille lähteminen tapahtuu yleensä viimeistään kaksikymmentäkolmevuotiaana, jos valmiudet siihen riittävät.

- Se vaatii urheilijoilta isoja valintoja, kuten lähtemistä ulkomaille. Eläminen nuorena yksin vieraassa kulttuurissa ja arjen rutiinien pyörittäminen vaatii taitoja, joita Suomessa ei välttämättä opi.

Karhu suhtautuu intohimoisesti valmentamiseen ja sanoo, että valmennustyö on motivoivaa ja palkitsevaa. Valmentajana hän pyrkii kuuntelemaan urheilijoita ja opettamaan urheilijoita ottamaan vastuuta. Omien sanojensa mukaan hän ei ole kovin analyyttinen, vaan pitää tärkeämpänä urheilijan ja valmentajan välistä vuorovaikuttamista.

Karhu on pohtinut viime aikoina paljon valmentamista ja toteaa, että ajatukset valmentamisesta ja valmennuksesta ovat muuttuneet paljon reilun kolmenkymmenen vuoden aikana.

- Kun on tässä muutaman vuoden aikana ollut tiiviisti pyöräilijöiden kanssa, jotka haluavat huippu-urheilijoiksi ja ammattilaisuuteen, niin huomaa, että vielä on paljon opittavaa. Eihän tässä työssä koskaan valmistu.

Karhulla on mielenkiintoa syventää omaa valmennusosaamistaan ja valmennusopin hakeminen ulkomailta on muutaman vuoden lähitavoitteena.

- Ajatuksissa olisi hakea Kansainvälisen pyöräilyliiton järjestämään koulutukseen. Sitä kautta, jos avautuisi mahdollisuuksia toimia ulkomailla valmentajana, niin mikä ettei.