Syyskuun valmentaja: Päivi Granholm

23.10.2019

Terveystalolla vastaavana urheilupsykologina toimiva Päivi Granholm on valintamme kuukauden valmentajaksi. Hän aloitti urheilijoiden psyykkisenä valmentajana jo vuonna 2000.

Aikanaan Turun Urheiluliittoon kilpa-aerobicin perustanut ja pitkään seuravalmentajana ja maajoukkuevalmentajana toiminut Granholm kiinnostui lajivalmennuksen rinnalla psyykkisestä valmennuksesta. Granholm aloitti psykologian opinnot samaan aikaan kuin lajivalmennuksen ja siksi mielen valmentaminen oli keskiössä jo lajivalmentaja-aikana.

- Ihmismieli on niin ihmeellinen. Minua on aina kiinnostanut oivalluttaa, vahvistaa ja auttaa ihmisiä löytämään omaa potentiaaliaan paremmin. Siinä prosessissa mukana oleminen on ihan kauhean mielenkiintoista ja innostavaa.

Granholm toteaa, että nykypäivänä ymmärretään psyykkisen valmennuksen tärkeys ja se, että psyykkinen valmennus ei ole yksittäisiä toimenpiteitä, menetelmiä tai temppuja, vaan yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa tapahtuva prosessi.

Granholm huomauttaa, että alkuvuosina työ oli enemmän yksilöön keskittymistä ja urheilijan sparraamista. Tänä päivänä urheilupsykologiassa tutkitaan laajemmin ryhmäilmiöitä, valmentajuutta ja johtamista - urheilupsykologina ja psyykkisenä valmentajana toimimisen skaala on nykyisin valtavan laaja. Nykyään Granholm toimii eri lajien urheilijoiden, valmentajien sekä laajemmin seurajohdon apuna.

- Toimin tiiviisti muun muassa TPS:n juniorijääkiekossa. Menen mukaan valmentajien arkeen, seuraan valmennustapahtumaa ja annan palautetta, keskustelen työssä heränneistä ajatuksista ja tunteista. Autan myös valmentajia kehittämään pelaajien psyykkisiä taitoja. Seuranjohdon kanssa tutkitaan, miten organisaation rakenteet, toimintamallit ja arvot toteutuvat, ja miten ne mahdollistavat onnistumisen ja hyvän laadun lasten ja nuorten arjessa.

Terveystalon pestin lisäksi Granholm toimii Turun Seudun Urheiluakatemiassa urheilupsykologina ja valmentajien työnohjaajana, ja työnohjaus onkin lähellä hänen sydäntään. Toisena tärkeänä asiana hänellä on urheilijoiden psyykkisen hyvinvoinnin kehittäminen.

- Urheilussa yritetään kontrolloida paljon asioita, ja saada kontrolloimalla hyviä tuloksia aikaiseksi. Ihmisen mieltä ei kuitenkaan voi kontrolloida. Lisäksi urheilijoilla yleistä oleva suorituskeskeisyys ja liiallinen vaativuus vievät poispäin hyvinvoinnista. Haluankin auttaa urheilijoita hölläämään ja löytämään keinoja, jotka vahvistavat hyvinvointia. Haluan myös opettaa taitoja, joiden avulla urheilija voi löytää keveyttä ja iloa suorituskeskeisessä ja vaativassa ympäristössä.

Valmentamisen ja kouluttamisen lisäksi Granholmilla on kollegan kanssa tekeillä hyvinvointiin ja psyykkiseen valmentautumiseen liittyvä verkkovalmennus, joka on tarkoituksena saada markkinoille vielä loppuvuodesta. Taitopohjainen verkkovalmennus toimii ennaltaehkäisevänä toimintana, ja perustuu hyväksymisterapeuttisiin menetelmiin.

- On mahdollista oppia taitoja, kuinka tulla toimeen ajatusten ja tunteiden kanssa. Psyykkisen valmennuksen osaajia on kuitenkin vielä verrattain vähän joten ajattelen, että nettivalmennus on ikään kuin hyvä lisä, päättää Granholm.