Syyskuun valmentaja: Rachid El Kadiri

14.10.2021

Syyskuun valmentaja -valinta osuu Rachid El Kadiriin, juuri englanninkielisen Urheilijasta valmentajaksi (From Athlete to Coach, Atoc) -koulutuksen suorittaneeseen judovalmentajaan.

Urheilu on aina ollut osa Rachidin elämää. Hän aloitti pelaamaan jalkapalloa lapsena ja jatkoi sitä varhaiseen teini-ikään saakka. Siinä vaiheessa hänen olisi täytynyt muuttaa toiseen kaupunkiin ison seuran akatemiaan jatkaakseen pelaamista, ja hänen vanhempansa eivät siihen suostuneet. Rachid koki, että hänen unelmansa vietiin häneltä pois. Hän menetti mielenkiintonsa jalkapalloon ja lopetti sen pelaamisen.

Rachidin vanhempi veli oli ollut aktiivinen judon parissa vuosia. Rachid oli aina ajatellut, ettei judo olisi häntä varten, mutta päätti antaa lajille kuitenkin mahdollisuuden. Ensimmäiseen harjoitukseen hän osallistui aikuisten joukossa. Harjoituksissa palasi motivaatio treenata jälleen ja hän liittyi nuorten harjoitusryhmään sen jälkeen.

Rachid menestyi Marokon mestaruuskilpailuissa ja sai kutsun U15 maajoukkueeseen. Vuoden maajoukkuevalmennuksessa oltuaan hän kilpaili säännöllisesti jo niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kisoissa. Siirtyessään nuorten sarjoista aikuisten sarjoihin, hän ymmärsi, että harjoittelumääriä on nostettava. Hän harjoittelikin tuolloin 2-3 kertaa päivässä. Hän pääsi urallaan kokemaan tukun kansainvälisiä otteluja ‒ MM-kisat, maailmancup, grand prix, grand slam, olympialaiset, ja kansainväliset otteluleirit.

AtoC-koulutuksessa Rachidin rakkaus judoa kohtaan ja hänen motivaationsa kehittää itseään jatkuvasti ‒ ei pelkästään urheilijana tai valmentajana, vaan myös ihmisenä ‒ näkyivät kaikessa hänen tekemisessään. Hän jakoi kokemuksiaan ja tietämystään judosta avoimesti ja innostuneesti muiden valmentajien kanssa, joista kukaan muu ei siis ollut judosta.

Rachidin intohimo judoa kohtaan on havaittavissa joka ikisessä harjoituksessa, jonka hän pitää kotiseurassaan Kokkolassa. Hän motivoi ihmisiä, antaa positiivista palautetta ja opettaa tekniikoita kunkin judokan taitotason mukaan. Hänellä on sama motivaatio, keskittyminen, vastuullisuus ja päättäväisyys valmentajana, mikä hänellä oli kansainvälisellä tasolla menestyvänä urheilijanakin.

Rachid ei ole tyytyväinen judotoiminnan nykyiseen tasoon Kokkolassa. Hän on asettanut itselleen kunnianhimoisen tavoitteen kehittää ensin seuransa Kokkolan Budon ja sitten Keski-Pohjanmaan alueen judon tasoa. Kehitystä hän lähtee viemään eteenpäin edistämällä kaikkien ‒ niin lasten kuin aikuisten ja harraste- kuin kilpatasonkin ‒ valmentajien osaamista. Hän haluaa mahdollistaa urheilijoille heidän tavoitteidensa saavuttamisen turvallisella ja terveellisellä tavalla. Tähän vaaditaan oikeanlainen harjoitusympäristö, joka mahdollistaa kehittymisen. Sen luomisessa osaavat valmentajat ovat hänen mukaansa avainasemassa.

Lue artikkeli englanniksi