Tammikuun valmentaja: Lasse Moilanen

9.2.2024

Suomen yhdistetyn naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Moilanen on tammikuun Kuukauden valmentaja. Moilasen komennossa yhdistetyn naiset ovat päässeet askeleen lähemmäs kansainvälistä huippua. Kehityksestä kertoo hyvin muun muassa nuorten talviolympialaisissa Etelä-Korean Gangwonissa saavutettu menestys. Minja Korhonen voitti tuplakultaa yhdistetyn henkilökohtaisen kilpailun ja sekajoukkuekilpailun ykkössijoilla. Joukkuekilpailussa kisasivat Korhosen lisäksi Heta Hirvonen, Eemeli Kurttila ja Peter Räisänen.

Moilanen vastaa puhelimeen Slovenian Planicasta, jossa nuorten MM-kilpailut ovat parhaillaan käynnissä. Moilanen on tuskin ehtinyt hengähtää, sillä muutamia päiviä takaperin mies oli vielä Etelä-Koreassa. Yhdistetyn naisilta on nähty hienoja suorituksia tällä kaudella ja valmentaja on syystäkin tyytyväinen suojattiensa otteisiin.

- Hyvältä tietysti tuntuu, kun tämä kausi on mennyt yli odotusten. On hieno huomata, että työ kantaa hedelmää. Olemme tehneet selkeästi oikeita asioita ja systeemi toimii. Vaatii kovasti työtä, jotta pystytään saamaan tulosta aikaan, toteaa Moilanen nöyränä.

Moilanen on ollut kesästä 2020 yhdistetyn naisten päävalmentajana. Hänet palkattiin vetämään naisten 2026 -ryhmän projektia, jonka tarkoituksena on auttaa kehitysvaiheessa olevia nuoria urheilijoita kohti huippua. Naisten maajoukkue tähtää toiminnallaan jo vuoteen 2030, jolloin lajiväki toivoisi naistenkin kilpailun olevan olympiaohjelmassa.

Maajoukkueen kuopukset 15-vuotias Heta Hirvonen ja 16-vuotias Minja Korhonen pääsivät kokemaan, millaista on kilpailla nuorten talviolympialaisissa. Koska naisten yhdistetty ei ole tällä hetkellä olympialaji kokemus on siinäkin suhteessa ainutlaatuinen. Moilanen näkee hyvänä asiana, että tällaisia kilpailuja järjestetään myös nuorille.

- Kyllä sillä on valtava merkitys, että nuoret pääsevät kilpailemaan nuorten olympialaisissa. Meidän urheilijat olivat todella innoissaan, kun pääsivät sinne. Ikimuistoinen reissu. Nuorelle urheilijalle tämmöiset tapahtumat antavat boostia ja motivaatiota jatkoon. Ajatus siitä, että olympialaisiin on mahdollista päästä myöhemmin aikuisten tasolla antaa voimaa haastavinakin päivinä.

Yhdistettyä ja mäkihyppyä 8-vuotiaasta asti itsekin harrastanut Moilanen aloitti valmennushommat vuonna 2018 oman urheilu-uran loputtua.

- Valmentamiseen ei tullut välitöntä salamaniskua. Olin oman uran jälkeen puoli vuotta irti lajista, kunnes Jyväskylän Hiihtoseurasta otettiin yhteyttä. Sanottiin, että tarvittaisiin apua mäkikouluun. Opiskelin samaan aikaan liikunnanopettajaksi ja ajattelin, että opiskelun ohessa voisi tehdä käytännön työtä itselle rakkaan lajin parissa, sillä poltetta lajiin oli edelleen. Huomasin nopeasti, että valmentaminen on hauskaa ja itselle mielekästä toimintaa. Pääsi auttamaan ja jakamaan oppeja nuorille.

29-vuotias Moilanen on edennyt nopeasti maajoukkueen peräsimeen, mutta se ei ole miestä hirvittänyt. Hän on uskaltanut rohkeasti tarttua haasteeseen, vaikka epätietoisuus lajin tulevaisuuden näkymistä välillä valmentajaa askarruttaakin. Omaan valmennukseen oppeja hän on poiminut entiseltä valmentajaltaan Risto Pirttimäeltä, jonka rauhallisuus ja tapa viestiä on jäänyt pysyvästi mieleen.

Vuosien varrella valmentajakollegat ympärillä ovat auttaneet Moilasta. Hän korostaa tiimityöskentelyn tärkeyttä valmentamisessa. Moilanen työskentelee arkena ja kisamatkoilla tiiviisti Kai Kovaljeffin kanssa, joka on poikien nuorten MM-ryhmän vastuuvalmentaja sekä toinen Kuopion urheiluakatemian yhdistetyn valmentajista sekä muiden yhdistetyn maajoukkuevalmentajien kanssa. Lisäksi urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat ovat tärkeässä roolissa esim. Minja korhosen kohdalla Terttu Lappi.

- Lyhyen valmentajaurani aikana olen oppinut sen, ettei yksin pysty pärjäämään. Avun pyytäminen ja tiimityöskentely on edellytys pärjäämiselle. On osattava ottaa apua vastaan ja hyödyntää sitä, se on ollut minulle tärkeä oivallus. Kenelläkään ei resurssit riitä yksin kaiken tekemiseen. Tiimipelaamisessa korostuu myös kommunikointi. Jokaisella on oma roolinsa ja yhdessä pohditaan asioita.

Moilanen uskoo, että Suomen naisilla tulee olemaan iskukykyinen yhdistetyn joukkue vuonna 2030.

- Siihen tähdätään, että meillä on naisten yhdistetyn joukkue mukana 2030 vuoden olympialaisissa, kun toivon mukaan naisten yhdistetty on olympiaohjelmassa. Joukkueen tytöt ovat kaikki edelleen nuoria ja pystyvät olemaan huippuvaiheessa vielä tuolloin. Kovasti tehdään töitä sen eteen. Tällä hetkellä Suomessa yhdistetyssä on positiivista nostetta tytöissä.

Valmentamisen suhteen Moilanen etenee maltillisesti päivä kerrallaan.

- Sen näkee sitten, miten oma työnkuva kehittyy. Pidän äärimmäisen paljon omasta työstäni ja nautin siitä. Haluan tehdä parhaani joka päivä, sillä pääsee yleensä pitkälle ja hyviä asioita tapahtuu niin elämässä kuin urallakin. Roolini on auttaa tiimissä olevia ihmisiä ja urheilijoita saavuttamaan oman maksimaalisen potentiaalinsa.