Toukokuun valmentaja: Leijonien valmennustiimi

23.6.2022

Toukokuun Kuukauden valmentajaksi valittiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmennustiimi, joka johdatti kevään aikana Leijonat sekä Pekingin olympialaisissa että MM-kotikisoissa historialliseen voittoon. Tiimiltä löytyy takataskusta myös vuoden 2019 MM-kulta ja vuoden 2021 MM-hopea.

Kuva: Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi villiintyi, kun Leijonat teki MM-kotikilpailujen finaalissa huikean jännitysnäytelmän päätteeksi jatkoajalla voittomaalin. Edellisvuoden MM-voittaja Kanada sai vuorostaan ripustaa kaulaansa hopeamitalit. Voiton varmistuttua jäällä alkoivat riemukkaat juhlat, joista paistoi sekä pelaajien että valmennustiimin vahva yhteishenki niin yleisölle paikan päällä kuin myös kotikatsomoihin saakka.

Muutama viikko voitonjuhlien jälkeen päävalmentaja Jukka Jalonen ottaa Kuukauden valmentaja -tittelin ilahtuneena vastaan.
- Mahtavaa, että olette halunneet huomioida tässä valinnassa koko valmennustiimin. Se tuntuu kyllä hyvältä.

Jo useiden vuosien ajan yhteistyötä tehneeseen tiimiin kuuluvat Jalosen lisäksi ylivoimapelistä vastaava Mikko Manner, alivoimasta ja puolustajien pelistä vastaava Ari-Pekka Selin, maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen, fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Hero Mali, tilastomies ja videovalmentaja Janne Hietaniemi, videovalmentaja/scoutti Jukka Varmanen, GM Jere Lehtinen sekä joukkueenjohtaja Mika Kortelainen.

- Me ollaan aika iso konklaavi, mutta meillä on tosi hyvä tiimihenki ja rento tekemisen meininki. Ollaan paljon kimpassa ja turnauksissa koitetaan aina, kun on vapaita iltoja, käydä syömässä jossain muualla kuin siinä omassa hotellissa ja viettää aikaa yhdessä, Jalonen kertoo.

Kyky ja halu tehdä yhteistyötä korostuvat jatkuvasti Jalosen puhuessa tiimin vahvuuksista.
-Meillä ei ole yhtään lonely rideria, kaikki haluavat tehdä kimpassa hommia.

Ryhmähengen lisäksi Jalonen korostaa tiimin rautaista ammattitaitoa. Vaikka valmennustyö tehdään yhdessä, kantaa jokainen valmentaja vastuun omasta osa-alueestaan vahvalla osaamisellaan. Myös ymmärrys siitä, mitä pelaajille halutaan viestittää, on tärkeässä roolissa tiimityötä tehtäessä.

- Meillä on ammattitaitoinen ja pätevä porukka. Kaikkia tarvitaan ja mukana ei ole kuin vahvoja lenkkejä. Kaikki ovat sopeutuneet hyvin omaan rooliinsa ja haluavat lyödä parasta pöytään joukkueen eteen, Jalonen kuvailee.

Leijonien sloganina on ollut jo useamman vuoden ajan ”kun aika on”, mikä näkyy vahvasti tiimin ja joukkueen työskentelytavoissa. Päävalmentaja näkee työnteon ja rentoutumisen tasapainon isona osana joukkueen vahvuutta.

- Meille tärkeää on, että osataan erottaa työ ja vapaa-aika. Tehdään töitä silloin, kun pitää, ja otetaan rennommin, kun voidaan. Silloin se ei ole koko ajan hirmuista puristamista, ja kaikki jaksavat ja pystyvät olemaan parhaimmillaan silloin, kun pitää olla. Ei mietitä jääkiekkoa 24 tuntia vuorokaudessa, vaan osataan myös rentoutua ja säästää energiaa. Se on tärkeä tekijä koko joukkueen toiminnassa, Jalonen toteaa.

Voitokasta joukkuetta rakennettaessa Jalonen näkee ratkaisevana tekijänä valmentajan hyvän johtajuuden ja taidon niin ryhmän kuin yksilönkin johtamiseen. Vaikka joukkuehenki rakennetaan yhdessä, on valmentajan rooli sen rakentamisessa merkittävä.

- Vaikka olisi ymmärrystä jääkiekosta, pelitavasta tai harjoittelusta, ei se auta, jos ei osaa johtaa. Kyllä ihmisten kanssa toimeen tuleminen ja ymmärrys joukkuehengen rakentamisesta ovat ratkaisevia asioita, Jalonen summaa.

Voitokkaan kevään jälkeen on katseita jo käännetty varovasti tulevaan kauteen, vaikka joukkue kokonaisuudessaan kokoontuukin yhteen ensimmäistä kertaa vasta marraskuussa. Jatkuva halu kehittymiseen ajaa huippuvalmentajien tiimiä eteenpäin.

- Se, mitä tänä keväänä tehtiin, ei ehkä riitä ensi keväänä. Pitää yrittää keksiä tapoja hienosäätää omaa toimintaansa.

Voitonjuhlien aikana myös tavoitteet ensi kaudelle alkoivat hahmottua.

- Mietittiin, että mitäs me vielä voidaan voittaa, kun voitettiin jo olympiakultaa ja kotikisoissa MM-kultaa. Itselle sitten tuli semmoinen idea, että eiköhän siinä ole hyvä tavoite, että back-to-back eli siis kaksi kertaa peräkkäin, Jalonen sanoo.