Ei sotaa, vaan rauhaa

28.2.2022

Viime viikko oli eteläisimmän Suomen hiihtolomaviikko. En olisi lomalle jäädessä uskonut, että se oli myös Euroopassa tapahtuvan sodan syttymisen ajankohta. Ylipäätäänhän sodat on ikäpolvemme aikana käyty aina jossain kaukaisuudessa, ei naapurustossa.

Kuvalähde: Pixabay / TeeFarm

Heti ensi hetkistä lähtien oli selvää, että sotatila vaikuttaa urheiluunkin. Juuri Pekingin olympiatulen sammuttamisen jälkeen syttynyt sota sai muun muassa Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ottamaan napakasti kantaa tilanteeseen. Yhdessä Kansainvälisen Paralympiakomitean kanssa tahot ensin tuomitsivat Vladimir Putinin käynnistämät sotatoimet Ukrainassa. Sen jälkeen KOK kannusti kaikkia lajiliittoja koviin toimenpiteisiin Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan. Se kehotti kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja siirtämään tai perumaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle suunnitellut urheilutapahtumansa.

Urheilutapahtumia onkin jo osittain peruttu tai siirretty muualle. Jotkut tapahtumat ovat vielä kalenteroitu pidettäväksi Venäjällä, mutta osa kilpailuihin osallistuvista maista, urheilujoukkueista ja yksittäisistä urheilijoista on jo ilmoittanut, etteivät tule niihin osallistumaan. Venäläisten ja valko-venäläisten urheilijoiden osallistuminen kansainvälisiin kilpailuihin muissa maissa on myös vakavasti vaakalaudalla, kun KOK laajensi kehoitustaan sulkea maiden edustajat myös osallistumisen ulkopuolelle. Suomen Olympiakomitea 28.2. julkaisemassaan tiedotteessa kannattaa KOK:n tahtotilaa siitä, että Venäjä ja Valko-Venäjä suljetaan täysimääräisesti kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle.

Juuri kun olimme siirtymässä koronapandemian luomasta epävarmuudesta kohti uutta normaalia, siirryimme tämän sodan aiheuttamaan epävarmuuteen. Jokaisena päivänä näemme uusia pakotepäätöksiä Venäjää vastaan. Ehkä urheiluun liittyvät ratkaisut eivät ole niin painokkaita kuin esimerkiksi talouteen liittyvät, mutta jo symbolisesti niillä on oma merkityksensä.

Suomen Valmentajissa saamme yhä jatkaa suomalaisen urheilun kehittämistä rauhassa, ja hyvä niin. Emme kuitenkaan ummista silmiä myöskään Ukrainan tapahtumille, vaan haluamme viedä rauhan sanomaa eteenpäin osana niin suomalaista kuin kansainvälistäkin urheiluyhteisöä.

Teksti: Sari Tuunainen, toiminnanjohtaja, Suomen Valmentajat

(Alkuperäistä tekstiä päivitetty 28.2. klo 18.30)