Ensimmäisen ammattivalmentajan palkkaamisesta tasan sata vuotta

24.10.2013

Ammattivalmennuksen historia Suomessa alkoi päätöksestä palkata Lauri ”Tahko” Pihkala. Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto SVUL:n keskushallitus päätti kokouksessaan 26.10.1913 nimittää urheilukonsulentin palkkaamista ja hänen työnsä valvomista varten valiokunnan (”Olympialainen valmisteluvaliokunta”).

Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry on valmentajien ammattijärjestö.

Ensimmäinen valmentaja valittiin muutama päivä myöhemmin.

Tämä valiokunta päätti ensimmäisessä kokouksessaan 29.10.1913 yksimielisesti palkata Lauri Pihkalan konsulentin toimeen (--).

Työnsä Pihkala aloitti marraskuun 1913 alusta lukien. Virkanimikkeeksi tuli Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton neuvoja. Käytännössä hän oli kiertävä valmentaja.

Sata vuotta myöhemmin

Nykyään Suomessa työskentelee ammatikseen urheiluvalmennuksen parissa noin 1600 henkilöä. Eniten näkyvyyttä saavat suosittujen joukkuelajien pääsarjojen valmentajat, joiden työsuhteita – ja varsinkin niiden päättymisiä – spekuloidaan mediassa. Suurin osa ammattivalmentajista kuitenkin toimii urheiluseuroissa nuorten parissa ja tekee työtä pitkäkestoisissa työsuhteissa. Valmentajaksi tullaan oman urheilu-uran oppien lisäksi kouluttautumalla liikunta-alan oppilaitoksissa ja lajien valmentajakoulutuksissa.

Suomen Ammattivalmentajat SAVAL perustettiin vuonna 2002 ja jäseninä on nyt yli 800 valmennuksen ammattilaista. SAVALin tavoitteena on edistää valmennuksen kehittymistä ammattina ja parantaa ammattivalmentajien työehtoja.

Suomalainen urheilutoiminta rakentuu pitkälti vapaaehtoistyön pohjalle. Osaavia valmentajia on sekä vapaaehtois- että ammattivalmentajissa. Vaikka ensimmäisen ammattivalmentajan palkkaamispäätöksestä tulee lauantaina sata vuotta ja heitä oli ammattiryhmäksi tunnistettava määrä 70-luvulla, määrä on merkittävästi kasvanut vasta lähivuosikymmeninä. 

– Alalla olisi työtä vielä isommalle joukolle ammattilaisia. Alan kasvaessa on syytä kiinnittää lisää huomiota myös ammattivalmentajien työoloihin, SAVALin toiminnanjohtaja Pekka Potinkara sanoo.
– Ammattivalmentajien työsuhteisiin liittyvät ongelmat liittyvät usein työaikaan, työmäärään ja palkan perusteisiin. Näitä asioita näkee nykyisin sovitun miltei epämääräisemmin kuin Lauri Pihkalan työsopimuksessa vuonna 1913.

Lisätietoja: SAVALin toiminnanjohtaja Pekka Potinkara p. 044 359 2833, pekka.potinkara@saval.fi


Lähteet: Suomen Urheiluarkistossa säilytettävät SVUL:n pöytäkirjat ja Lauri Pihkalan työsopimus vuodelta 1913

SAVAL on akavalainen palvelu- ja edunvalvontajärjestö valmentajille sekä valmennusalan henkilöstölle. SAVAL on osa suurempaa järjestöä Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYä. Toiminnallisesti osapuolet toimivat itsenäisinä järjestöinä. SAVAL on myös Akavan ja neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsen ja toimii läheisessä yhteistyössä Suomen Valmentajien kanssa.