Henna Tanhuanpää vastaamaan Meidän urheilun etenemisestä

27.12.2021

Äskettäin käynnistynyt Meidän urheilu -kehitysprosessi pääsee nykyistä vauhdikkaammin käyntiin helmikuussa, kun Henna Tanhuanpää aloittaa sen kokoaikaisena työntekijänä. Tanhuanpää siirtyy Suomen Valmentajiin Hiihtoliiton koulutuspäällikön tehtävästä.

Henna Tanhuanpää

Kaikkiaan 27 hakijaa oli kiinnostunut työskentelemään kokoaikaisesti Meidän urheilu -kehitysprosessin käynnistämisessä. Tanhuanpään yli kymmenen vuoden kokemus lajiliittotyöstä sekä ylempi liikunta-alan korkeakoulututkinto valmennuksen parista vastasivat kaikkein kattavimmin hankevastaavan vaatimuksiin. Hänellä on valmennuksen sisältöosaamisen lisäksi vahvat näytöt hanke- ja prosessiosaamisesta sekä viestinnästä.

- Meidän urheilu -kehitysprosessi on Suomen Valmentajien ja sen sidosryhmien iso ponnistus suomalaisen urheilun valmennuksen laadun ja valmennuskulttuurin kehittämiseksi. Olemme tyytyväisiä, että saamme nimenomaan Henna Tanhuanpään viemään hanketta eteenpäin ‒ pitämään lankoja käsissään. Hänen pitkäaikainen toimintansa ison lajiliiton tehtävissä ja vahvat verkostonsa antavat hyvät valmiudet päästä heti kiinni tekemiseen, mikä tällaisessa ajallisesti rajatussa hanketyöskentelyssä on erittäin arvokasta, Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen kommentoi rekrytointia.

- Meidän urheilu -kehitysprosessin kuvaus kolahti itselleni heti. Urheilijalähtöinen valmentaminen on itselleni tärkeä toimintatapa ja pääsen nyt tekemään työtä, jossa voin edistää oman arvomaailmani mukaista valmennuskulttuuria suomalaisessa urheilussa. Mielestäni on tärkeää tukea valmentajia heidän työssään juuri urheilijalähtöisen valmennuksen osa-alueella. Olen pyrkinyt tekemään tätä jo aiemminkin, esimerkiksi perustamalla entisten opiskelijakollegoideni kanssa valmennusaiheita käsittelevän Valmentajan Äänellä -podcastin, kertoo puolestaan Tanhuanpää.

Meidän urheilu -kehitysprosessin käynnistämisessä tullaan käyttämään henkilöresurssia myös osa-aikaisella palkkauksella ja ostopalvelulla. Noin 40 henkilöä tai yritystä on tarjonnut osaamistaan hankkeen käyttöön jossakin roolissa.

- On ollut ilahduttavaa, että valmennuskulttuurin muutoksen edistäminen kiinnostaa. Prosessin eri vaiheissa tarvitaan monenlaista osaamista ja sitä on hyvin tarjolla, Tuunainen täsmentää.

Tekijöiden tukena on Suomen Valmentajien henkilöstö ja verkostot sekä Meidän urheilu -ohjausryhmä, jossa on edustus Suomen Valmentajista, Suomen Ammattivalmentajat SAVALista, Suomen Olympiakomiteasta ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEKista sekä asiantuntijajäseniä.

- Suomen Valmentajien tekemä pohjatyö sekä heidän vahva tiiminsä prosessin ja tekijöiden tukena vakuuttaa. Odotan jo innolla ja erittäin motivoituneena alkavaa työtäni, Tanhuanpää tiivistää lopuksi.

Suomalaisessa urheilussa on käynnissä valmennuskulttuurin muutos. Valmennuskulttuuri on muuttumassa valmentajakeskeisestä hierarkiaan perustuvasta toimintatavasta urheilijalähtöiseen ‒ valmentajan ja urheilijan väliseen luottamukseen perustuvaan ‒ valmennukseen. Meidän urheilu -kehitysprosessissa on kysymys siitä, miten voimme yhdessä edistää ja nopeuttaa kulttuurinmuutosta sekä tukea toimijoita muutoksen eteenpäin viemisessä. Aktiivinen yhdessä toteutettava valmennuskulttuurin muutos on suomalainen kilpailuetu – niin urheilussa kuin siinä, miten liikunta ja urheilu voivat vaikuttaa laajemmin yhteiskuntaan. Yli kolme vuotta kestävällä hankkeella käynnistetään Meidän urheilu -kehitystyö, jonka jälkeen se jatkuu toimijoiden yleistoimintana.