Kaupallinen ilmoitus: Valmentaja, osaatko puhua kuukautisista avoimesti ja huomioida ne harjoittelussa?

4.4.2019

Mietitkö koskaan, miten ottaa kuukautiset puheeksi tyttöjoukkueissa? Miten miesvalmentaja voi puhua asiasta luonnollisesti? Nyt asiaa ei tarvitse pohtia yksin, sillä Libressen Menkkahaaste-kampanja on luonut seuroille ja joukkueille valmiit materiaalit menkkakeskustelun käymiseen.

Mitä tehdä, jos kuukautiset alkavat kesken turnauksen? Saako treenien aikana mennä vessaan vaihtamaan siteen? Ovatko kovat menkkakivut pätevä syy jäädä treeneistä pois?

Tällaiset asiat saattavat mietityttää tyttöjä ja nuoria naisurheilijoita, sillä kuukautisilla on suuri vaikutus heidän arkeensa.

Keho toimii eri tavalla kuukautiskierron eri aikoina, mikä kannattaa huomioida myös treeniohjelman suunnittelussa. Kuukautiskierron aikana kehon hormonitasot vaihtelevat, mikä voi vaikuttaa verenkiertoon, energiatasoon ja mielialoihin. Esimerkiksi kuukautisten aikaan tyttöjen ja naisten keho on vahvimmillaan, ja paras aika rankalle treenille on heti vuotopäivien jälkeen.

Vastuu menkkakeskustelun käynnistämisestä joukkueissa ja treeniryhmissä tulisi olla valmentajalla tai joukkueenjohtajalla, ei nuorilla itsellään. Tähän asti kuukautisista ei ole puhuttu paljoakaan valmentajakoulutuksissa, vaikka menkoista tulisi puhua joukkueissa samaan tapaan kuin urheiluun liittyvistä vammoista tai päänsärystä. Monella joukkueella on miesvalmentaja, mutta sen ei pitäisi olla este menkoista puhumiselle. Samalla myös nuoret valmentajat tarvitsevat tukea ja riittävästi tietoa nuorten kehitysvaiheista.

5 vinkkiä: Näin voit ottaa kuukautiset luontevasti puheeksi joukkueessasi

1. Kuukautiset ovat normaali asia. Niistä ei tarvitse tehdä numeroa, mutta niihin liittyviä ongelmia ei tule vähätellä. Suhtaudu kuukautisvaivoihin vakavasti. Pidä huoli, että siteitä, tamponeita ja särkylääkettä on aina saatavilla. Kerro urheilijoille, mistä nämä tarvikkeet löytyvät.

2. Ymmärrä, että nuorella saattaa olla epämukava olo kuukautisten aikaan. Salli erilaiset tuntemukset kierron eri vaiheiden ja vuotopäivien aikana. Anna armoa niinä päivinä, kun nuori voi huonosti.

3. Luo treeneihin avoin ja turvallinen ilmapiiri. Varmista, että nuori voi kertoa luottamuksellisesti esimerkiksi kuukautiskivuista samoin kuin muistakin treeniä hankaloittavista vaivoista. Tee selväksi, että nuorilla on lupa käydä vaihtamassa side tai tamponi kesken treenien.

4. Tunnista halventava tai ikävä tapa puhua kuukautisista. Tuo ilmi, että se ei ole ok. Kuukautisista vitsaileminen tai niiden vähätteleminen on kiusaamista. Pidä epäasialliseen puheeseen nollatoleranssi, ja osoita itse hyvää esimerkkiä.

5. Ole nuoren luottamuksen arvoinen. Kuukautisista puhuminen on joillekin nuorille helpompaa kuin toisille, ja niihin suhtaudutaan nuorten perheissä eri tavoin. Sitoudu auttamaan nuorta, jos hän tuo sinulle esiin kuukautisiin liittyviä ongelmia. Ota selvää, mistä nuori voi hakea apua. Ensisijainen kontakti on yleensä oma kouluterveydenhoitaja.

Vinkit antoi Libressen #Menkkahaaste-kampanjan asiantuntija, kätilö Mari Päiväniemi.

Ilmoita joukkueesi Menkkahaasteseen ja voitte voittaa 1000 euroa kisakassaan!

Libressen Menkkahaaste-kampanja haastaa tyttöjoukkueita ja niiden valmentajia puhumaan avoimesti kuukautisista. Urheiluseuraan kuuluvalla joukkueella on nyt mahdollisuus voittaa 1000 euroa kisakassaan.

Ilmoita joukkueesi tai treeniryhmäsi mukaan Menkkahaasteeseen 28.4.2019 mennessä. Aktiivisin joukkue palkitaan kauden voittajana. Menkkahaaste-sivuilta menkkahaaste.fi löydät myös kattavat infomateriaalit kuukautisista keskusteluun. Ilmoittaudu mukaan tästä.