Lasten valmentajan lupaus

4.10.2018

iCoachKids on Erasmus+ -rahoitteinen hanke lasten hyvän valmennuksen edistämiseksi. Hankkeella halutaan edistää valmentajien osaamista siten, että lapsille ja nuorille saadaan järjestettyä myönteisiä ja liikunnalliseen elämäntapaan sitouttavia urheilukokemuksia. Hanke alkoi syyskuussa 2016 ja päättyy elokuussa 2019.

Kuva: www.shutterstock.com

Hanketta koordinoi Leeds Beckettin yliopisto Iso-Britanniasta yhdessä valmentajien maailman kattojärjestön ICCE:n kanssa. Partnereina hankkeessa ovat Irlannin ja Unkarin valmentajayhdistykset, Hollannin olympiakomitea, Madridin eurooppalainen yliopisto, Liettuan urheiluyliopisto ja Belgian jalkapalloliitto.

Laajan kirjallisuuskatsauksen pohjalta iCoachKids-hankkeen asiantuntijaryhmä on luonut kymmenen ohjeen lupauksen myönteisten urheilukokemusten tuottamiseen lapsille. Ohjeet ovat suunnattu sekä lasten parissa toimiville henkilöille että organisaatioille.

Lasten valmentajana lupaan olla…

1. Lapsilähtöinen
Pidän aina mielessä lasten kiinnostuksen kohteet ja kuuntelen heitä. Kyse on siitä, mitä lapset haluavat ja tarvitsevat, ei siitä mitä aikuiset.

2. Kokonaisvaltainen
Kehitän lapsia ensisijaisesti ihmisinä, ei vain urheilijoina. Tavoittelen psykososiaalisten taitojen ja pystyvyyden kehittämistä siinä missä fyysisten ominaisuuksienkin.

3. Mukaan ottava
Otan huomioon kaiken tasoiset niin kykyjen kuin motivaationkin osalta. Samanlainen valmennus ei sovi kaikille. Tutustun lapsiin ja uskallan valmentaa heitä yksilöllisesti.

4. Hauskuutta ja turvaa järjestävä
Lapset haluavat pitää hauskaa ja oppiakseen heillä täytyy olla turvallinen olo. Rakennan myönteisiä ihmissuhteita sekä hauskan ja välittävän ilmapiirin, jotka mahdollistavat lasten viihtymisen ja tuovat heidät aina harjoituksiin.

5. Urheilulliseen elämäntapaan kasvattava
Vain pieni osa lapsista haluaa ja etenee huippu-urheilijaksi, mutta kaikilla on mahdollista kasvaa urheilulliseen elämäntapaan. Tämän arvokkaan perinnön haluan valmentajana antaa kaikille valmennettavilleni.

6. Monipuolisuuden opettaja
En ylikorosta lajitaitoja, vaan annan mahdollisuuden monipuoliseen oppimiseen. Lapselle on tärkeää saada vahva pohja sekä motorisille taidoille että urheilun taktiselle ymmärrykselle yli lajirajojen.

7. Vanhemmat huomioon ottava
Vanhemmat eivät ole vihollisia, vaan tärkeimpiä mahdollistajia. He haluavat lasten parasta, kuten minäkin. Kumppanuus on avainsana vanhempien kanssa toimimiseen. En voi tietää, mitä vanhemmilla on tarjota toimintaan, ellen keskustele heidän kanssaan.

8. Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen
Vien lapset oppimismatkalle. Matkan päässä on hyvin mietitty määränpää ja matkan varrella lyhyen, keskimatkan ja pitkän tähtäimen tavoitteita. Hyvät suunnitelmat johdattavat matkalla eteenpäin, eikä harjoitteita ”vedetä hatusta”. Suunnittelun laiminlyönti on sama kuin suunnittelisi epäonnistuvansa.

9. Vaihtelun kautta opettava
Oppiminen on monitahoinen prosessi, eikä se tapahdu hetkessä. Käytän monipuolisesti valmennus- ja opetusmenetelmiä, jotta kaikki urheilijat oppivat ja erilaisten taitojen oppiminen mahdollistuu. Erilaiset menetelmät täydentävät toisiaan ja auttavat pääsemään haluttuihin tuloksiin.

10. Sopivasti kilpailullinen
Kilpailemisessa ei ole mitään väärää, kun se palvelee lasten kehitystä. Rakennan kilpailut ja ilmapiirin niiden ympärille lasten tarpeet huomioiden. Näin kilpailut ovat hauskoja ja samalla loistavia motivaattoreita. Voittaminen hinnalla millä hyvänsä -asenne ei kuulu toimintaani.

Hanke on luonut myös muita aineistoja maksutta valmentajien käyttöön. Aineistot ja lisätietoja hankkeesta: www.icoachkids.eu