Pekka Rantasen koulutustukiraportti

10.12.2018

Centre of Excellence, Holbӕk, Tanska 14.10.-21.10.2018. Vierailin viikon ajan Badminton Europen ylläpitämässä valmennuskeskuksessa Tanskassa. Valmennuskeskuksen perusajatus on kerätä lupaavia eurooppalaisia sulkapalloilijoita harjoittelemaan ammattimaisesti keskukseen.

Keskuksessa harjoittelee noin 20 pelaajaa, mutta tämän lisäksi eurooppalaiset sulkapalloseurat voivat lähettää pelaajia lyhyemmäksikin ajaksi keskukseen harjoittelemaan. Tämän lisäksi valmentajat voivat päästä vieraileviksi valmentajiksi seuraamaan keskuksen harjoittelua 1-2 viikon ajaksi.

Minulla oli Suomen Sulkapalloliiton ja Suomen Valmentajat ry:n tuella mahdollisuus vierailla keskuksessa viikon ajan lokakuussa 2018. Valmentajavierailujen tarkoitus on tukea valmennuksen yhteistä, eurooppalaista kehittämistä ja vuorovaikutuksen lisäämistä. Omalla kohdalla valmennuskeskuksen toimintaan perehtyminen antoi hyvän näköalan sulkapallon korkean tason valmentamiseen.

Päivittäin olin tekemisissä valmennuskeskuksen päävalmentaja Jeroen van Dijkin kanssa sekä keskuksen kahden muun valmentajan kanssa, Kestutis Navickasin ja Peter R. Jensenin. Päävalmentajan vastuulla oli keskuksen hallinto ja valmennuksen päälinjojen suunnittelu, joka tehtiin yhdessä toisten valmentajien ja myös pelaajien kanssa. Valmentajat kokoontuivat vähintään kerran viikossa yhteen keskustelemaan valmennuksen sujumisesta, jolla toimijat halusivat varmistaa, että valmentajien välinen vuorovaikutus ja keskustelu on jatkuvaa ja vahvasti kiinni päivittäisessä valmentamisessa. Tämä vaikutti toimivalta tavalta, josta voi ottaa mallia tilanteissa, joissa keskustelu päivittäisestä valmentamisesta tuntuu puuttuvan.

Viikon kestäneen vierailun kokemuksista riittää ajateltavaksi pitkäksi aikaa ja sen tuomat opit pääsevät jäsentymään selkeämmin, kunhan olen itse kokeillut ja testannut harjoitteita ja harjoittelutapoja, joihin Tanskassa tutustuin. Hirveän paljon en valmentajien kanssa keskustellut yleisemmistä valmentamisen periaatteista tai taustatekijöistä, kuten vaikkapa valmennusfilosofiasta. Sitäkin enemmän seurasin päivittäistä kenttävalmentamista ja keskustelin valmentajien kanssa niiden taustaideoista ja perusteista. Tämä oli hyvin antoisaa. Keskeisin anti valmentamisesta oli keskuksen harjoitteissa monella tavalla painottunut sulkapallon pelitaktiikan harjoittaminen ja harjoittelu.

Samaan aikaan keskuksessa oli meneillään BWF:n (Badminton World Fedaration) kakkostason valmentajakoulutus, jonka kohderyhmä oli entiset huippupelaajat. Sain osallistua heidän oppitunneilleen ja seurata siihen sisältyviä harjoitustehtäviä. Sielläkin opettajat painottivat taktiikan opettamista eri muodoissa ja tilanteissa. Välillä niin minä kuin kurssin osallistujatkin olivat tuskastuneita sen opettamisen suunnittelun vaikeudesta ja välillä lähes valaistuneita asiasta. Keskustelut taktiikasta ja toisten harjoitteiden arviointi tästä näkökulmasta olivat hyvin hyödyllisiä. Hyödyllistä oli myös päästä kysymään keskuksen valmentajilta konkreettisten harjoitteiden aikana, että mitä he ovat halunneet tavoitella eri harjoituksissa.

Valmennuskeskuksen päävalmentajan näkemyksen mukaan taktiikan harjoittelu sulkapallossa on lähtökohtaisesti yksinkertaista: valmentajan pitää luoda harjoittelutilanne, jossa harjoittelijan pitää tehdä valintoja. Lisäksi on hyvä, jos onnistunut ratkaisu saa aikaan harjoittelijalle palkinnon, kuten hyökkäystilanteen oikean taktisen ratkaisun tuloksena, tai pallorallin voiton. Tai päinvastoin, tuli tehtyä huono ratkaisu, joka myös opettaa pelaajaa.Tällainen taktisesta lähtökohdasta rakennettu harjoittelu oli tärkein valmentajavierailun anti. Tästä lähtökohdasta olen omia harjoituksia aika paljon rakentanutkin. Harjoittelijoilta on tullut tästä myös positiivista palautetta, taktisia valintoja sisältävät harjoitteet ovat heistä olleet kiinnostavia ja jopa kiehtovia.

Pekka Rantanen, valmentaja, Mansen Sulka ry