Suomalaisen urheilun pelin henki on murroksessa

13.4.2023

Suomalaisessa urheilukulttuurissa on käynnissä muutos hierarkisesta johtamisesta kohti ihmislähtöisempää ja luottamukseen perustuvaa toimintatapaa niin valmennuksessa kuin urheilujohtamisessa. Tätä muutosta käsitellään uudessa Pelin henki -podcastissa, jonka toteuttaa Suomen Valmentajien johtama Meidän urheilu -kehitysprosessi.

Pelin henki -podcastin kansikuva (kuva: Tapio Auvinen / Krash.fi)

- Usein julkinen keskustelu valmennuksesta ja valmennuskulttuurista jää pinnalliseksi. Pelin henki -podcastissa syvennytään näihin teemoihin pintaa syvemmälle. Samalla halutaan herätellä keskustelua Meidän urheilun määrittelyvaiheesta johdetuista aiheista, kertoo Meidän urheilu -hankevastaava Henna Tanhuanpää.

Podcastissa kuullaan menestyneiden valmentajien, asiantuntijoiden ja urheilujohtajien ajatuksia sekä konkreettisia vinkkejä käynnissä olevan muutoksen vauhdittamiseksi urheilun eri tasoilla.

Esimerkiksi Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto tuo esiin, että urheilumaailma on aika hierarkinen ja vanhahtava rakenteissaan, eikä vastaa sitä, mitä suomalainen yhteiskunta on nykyään.

- Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa me on totuttu siihen, että meillä on avoimesti tieto saatavilla ja pääsemme mukaan vaikuttamaan asioihin – asiat ovat läpinäkyviä. Uskon, että tämä on sellainen asia jota suomalaiset perheet ja vanhemmat odottavat seuroilta ja liikunta- ja urheiluyhteisöltä, toteaa Olympiakomitean toiminnanjohtaja Taina Susiluoto Pelin henki -podcastissa. 

Pelin henki -podcast tarjoaa kuuntelijoille mahdollisuuksia oivaltaa urheilukulttuurin muutokseen ja hyvään vuorovaikutukseen liittyviä tekijöitä. Suomalainen urheilu voi menestyä tuloslistalla sekä olla merkityksellinen osa yhteiskuntaa luottamukseen perustuvan toimintatavan avulla. Se on pelin henki – kuten podcastin nimi asiaa kuvaa.

Erkka Westerlundin mukaan parhaat valmentajat ja johtajat ovat jo pitkällä kulttuurissa joka perustuu ihmisten väliseen luottamukseen, mutta suurin osa seilaa luottamukseen perustuvan ja autoritäärisen valmennuskulttuurin välissä.

- Pitäisi päästä tietämisen tilasta oppimisen tilaan. Kysymys nousee, miten sitä luottamusta luodaan. Tullaan vuorovaikutukseen – valmentajan pitääkin alkaa kysyä asioita ja olla itse hiljaa, kuunnella, alkaa ymmärtää jokaista valmennettavaansa, tietää mitä hän ajattelee, kertoo puolestaan Suomen Ammattivalmentajat SAVAL puheenjohtaja Erkka Westerlund Pelin henki -podcastissa.

Podcastia juontaa Suomen Valmentajien puheenjohtaja Toni Kallio, jonka vieraaksi saapuu viikoittain kiinnostavia urheilun parissa toimivia henkilöitä. Uusi jakso julkaistaan joka tiistai 18.4. alkaen, ja yhteensä jaksoja ilmestyy kahdeksan. Podcast toteutetaan videopodcastina, jonka ääniversio julkaistaan Spotifyssa, Apple ja Google Podcasteissa ja videoversio Suomen Valmentajien Youtube-kanavalla ja Spotifyssa. Jaksot ovat myöhemmin käytettävissä myös esimerkiksi opetusmateriaaleiksi.

Jaksojen aikataulu, teemat ja vieraat
18.04. 1. Valmennuskulttuuri - Kyösti Lampinen
25.04. 2. Urheilujohtaminen ja urheilun yhteiskunnallinen merkitys - Taina Susiluoto
02.05. 3. Huippu-urheilu osana urheilukulttuuria - Erkka Westerlund
09.05. 4. Huipputiimi - Jukka Jalonen
16.05. 5. Vuorovaikutus - Jarno Koivunen
23.05. 6. Ihmislähtöisyys - Maria Wahlroos
30.05. 7. Turvallinen toimintaympäristö - Laura Andelin
06.06. 8. Valmentajan osaaminen ja jatkuvan oppimisen johtaminen - Antti Paananen

Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi. 

Lisätietoja: 
www.meidanurheilu.fi