Suomen Valmentajat valitsi Tuomas Sammelvuon Vuoden Valmentajaksi

30.12.2021

Suomen Valmentajien Vuoden Valmentaja 2021 on Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentaja, Tokion olympialaisissa joukkueensa hopealle valmentanut Tuomas Sammelvuo.

Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen kanssa syksyn 2021 EM-kisoissa, joiden aikaan hänet nähtiin myös Suomessa luotsaamassa joukkuettaan alkusarjan otteluissa (Kuva: CEV).

Sammelvuo on mediatietojen mukaan haaveillut olympialaisista pikkupojasta lähtien. Haave toteutui tänä vuonna Venäjän olympiaurheilijoiden päävalmentajan roolissa. Debyytti olympialaisissa eteni aina finaaliin saakka. Viisieräisen erittäin tiukan ottelun vei nimiinsä Ranska, mikä tarkoitti olympiahopeaa Sammelvuon joukkueelle. Sammelvuosta tuli ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka on johdattanut palloilulajissa joukkueensa kesäolympialaisissa olympiamitaleille.

- Tuomas Sammelvuo on raivannut tiensä yhden maailman kovimman maajoukkueen peräsimeen. Jo suomalaisen päävalmentajan pääsy olympialaisiin ja etenkin voitettu hopea ovat kovia näyttöjä valmennusosaamisesta, kommentoi Suomen Valmentajien puheenjohtaja Jorma Kemppainen.

Suomen Valmentajien Vuoden Valmentaja -valinnan perusteissa korostetaan tulosten lisäksi muun muassa sitä, että valmentajan osaaminen on kokonaisvaltaista ja vaikuttavaa. Sammelvuon tapa valmentaa näkyy menestyksen lisäksi monella muulla tavalla.

- Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen ilme on selvästi muuttunut. Hyvä joukkuehenki näkyy tekemisestä ja pelaajat kehuvat estoitta päävalmentajaansa, täydentää Kemppainen.

Sammelvuolle Venäjä maana tuli tutuksi jo pelaajaurallaan, monen muun maan tavoin. Valmentamaan Venäjän Superliigaan Sammelvuo siirtyi vuonna 2016. Valmennuspesti seurajoukkue Kuzbass Kemerovonin kanssa huipentui kauden 2018-2019 päätteeksi mestaruuteen. Suomalaisvalmentajan hienot esitykset noteerattiin Venäjällä laajasti ja vuoden 2019 alussa alkoivat spekulaatiot Venäjän maajoukkueen päävalmentajan tehtävästä. Sopimus vahvistui keväällä 2019. Syksyllä 2019 Sammelvuo siirtyi seuratasolla Pietarin Zenitin valmentajaksi, missä tehtävässä hän toimii menestyksekkäästi edelleen.

Suomen miesten lentopallomaajoukkuetta Sammelvuo valmensi ennen Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi siirtymistä vuosina 2013–2019. Maajoukkueen päävalmentajaksi hän siirtyi suoraan pelaajauraltaan, jonka aikana hän oli toiminut jo jonkin verran myös valmentajarooleissa. Suomi menestyi hyvin Sammelvuon päävalmentajuuden aikana sijoittuen muun muassa MM-kisoissa 2014 yhdeksänneksi ja EM-kisoissa 2013 kahdeksanneksi.

Sammelvuo on pokannut Urheilutoimittajien äänestämän Vuoden valmentaja -tittelin vuoden 2014 osalta Urheilugaalassa. Valmentajien tunnustus tulee hänelle nyt ensimmäistä kertaa.

Suomen Valmentajat on tehnyt vuosittaisia valmentajavalintoja vuodesta 1978 alkaen. Valintojen kategoriat on vuosien saatossa vaihdelleet. Vuodesta 2011 lähtien on siirrytty valitsemaan jälleen vain yksi vuoden valmentaja lajista tai lajityypistä riippumatta. Valinnan tekee yhdistyksen hallitus.

Kaikki vuodesta 1978 saakka nimetyt Vuoden Valmentajat löydät tästä.