Valmentajan osaaminen ja oppimisen johtaminen

6.6.2023

Pelin henki -podcastin tältä erää viimeisessä jaksossa puhutaan valmentajan osaamisesta, osaamisen johtamisesta ja jatkuvasta oppimisesta. Vieraana on Olympiakomiteasta osaamisen ja toimintaympäristöjen johtaja Antti Paananen. Paananen kertoo jaksossa laajasta näkökulmasta valmentajan osaamistarpeita, puhuu valmentajien arvostuksen ja tuen lisäämisestä sekä antaa vinkkejä jatkuvaan oppimiseen ja toimintaympäristöjen luomiseen.

Paananen puhuu Pelin henki -podcastissa ihmissuhdetaitojen merkityksestä ja arvostuksen osoittamisesta valmentajalle tehdystä työstä.

-Koko valmennuksen ytimen tärkein asia, on ihmissuhdetaidot. Valmentaminen on aina ihmisten kanssa tekemistä. Vuorovaikutus- ihmissuhdetaidot määrittelevät lopulta sen haluaako kukaan kuulla sitä viestiä, mitä sinulla on kerrottavana, Paananen kertoo.

-Tärkeimpänä elementtinä nostaisin yksittäisestä ihmisestä kiinnostumisen ja sen tuen. Kiinnostuksen tai arvostuksen osoittamisen yksittäiselle valmentajalle, pitäisin tätä valmennuspäälliköiden tärkeimpänä tehtävänä. Tämä asia ei vaadi lisää rahaa, lisää resursseja vaan vaatii systeemin muutoksen. Valmentajien päivittäinen työ, urheilijoiden ja joukkueiden kanssa toimiminen on aina ihmisten kanssa toimimista, valmentajat pyrkii auttamaan ihmisiä, pelaajia, urheilijoita. Ja kun noustaan sinne valmennuksen johtamisen tasolle, niin siellä sama logiikka pätee. Jonkun pitäisi olla kiinnostunut miten valmentajalla menee, riittääkö osaaminen, sparrata asioita, osoittaa kiinnostus työtä kohtaan. Tämän kirjoittaminen auki pelisääntöihin tai valmennuksen linjaukseen, luoda toimintatapa siihen yhteisöön missä toimitaan. Minkälaisten asioiden, suoritusten ja ihmisten johtamista meidän seurassa tai meidän lajissa halutaan edistää ja mihin arvoihin se perustuu, Paananen kertoo Pelin henki -podcastissa. 

Paananen korostaa jatkuvan oppimisen merkitystä ja painottaa yhteisön tukea.

- Rutiinit luo turvaa, mutta usein myös tappaa innovaatioita. Sellaisen sekä-että maailman löytäminen olisi minun linja. Kun puhutaan ihmisten kanssa toimimisesta tai valmennuksesta, siellä on paljon asioita mitkä voi aina perustella näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan. Mutta sitten on paljon asioita, jotka liittyvät hyvin paljon tämän yhteiskunnan muutoksiin, toimintaympäristön muutoksiin, jotka haastavat koko ajan ajattelemaan uudella tavalla. Kuinka osaat siinä omassa ajattelussa pitää kiinni niistä periaatteista, jotka on ehjiä ja toimii ja sitten samalla antaa tilaa uusille ajatuksille ja ideoille ja ottaa niitä mukaan osaksi rutiinia, Paananen pohtii.

-Jatkuvaan oppimiseen yhteisön tuki on valtavan merkittävä. Jos painat yksin viikosta ja vuodesta toiseen, ilman että siitä kukaan on kiinnostunut niin varmasti jatkuva oppiminen heikkenee. Jatkuvan oppimisen vauhdittamiseen pystytään rakenteilla vaikuttamaan. Luomaan yhteisöjä, luomaan toimintatapoja jossa valmentajat kohtaavat toisiaan yli lajirajojen, keskustelut ohjautuu valmennuksen työn ytimeen, jossa oppimista tapahtuu. Kun puhutaan jatkuvasta oppimisesta, yksittäisellä valmentajalla tulee olla tuki siihen että se tarvittava muutos pystytään viemään läpi, niin että siitä tulee automaatio ja lopulta rutiini. Itse pidän valmentajayhteisöjä valtavan tärkeänä, jossa valmentajat yli lajirajojen kohtaavat toisiaan, kuuntelua, omien mielipiteiden kertomista ja sparraamista. Näitä tilanteita ja paikkoja pystytään rakenteille rakentamaan, Paananen summaa Pelin henki -podcastissa. 

Ydinasiat minuuttien mukaan:

06.50 Valmentajan osaamistarpeet
10.30 Urheilijan polun eri vaiheet ja osaamistarpeet
15.25 Valmentajien arvostus
19.00 Suomalaisen valmennusosaamisen malli
29.05 Valmennusjärjestelmän rakentaminen
34.50 Johtamisen tärkeimmät taidot 
39.05 Jatkuva oppiminen
47.00 3 vinkkiä 

Kuuntele jakso tästä
Katso jakso tästä

Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi.