Valmentajan päivä viikon päästä – Laadukas valmennus luo kehittävän ympäristön

18.9.2023

Valmentajan päivä 25.9. tarjoaa tänäkin vuonna hienon mahdollisuuden pysähtyä valmentajuuden äärelle ja kiittää urheiluvalmentajia. Tänä vuonna kiitoksia Valmentajan päivänä jaetaan jo viidettä kertaa ja teemapäivä on maailmanlaajuinen.

Suomalaisessa valmennuksessa ja valmennuskulttuurissa on paljon hyvää. Sen tuo esiin myös Meidän urheilu -kehitysprosessi, jonka tavoitteena on vauhdittaa suomalaista valmennuskulttuuria kohti ihmislähtöistä tapaa valmentaa. Suomalaisessa valmennuskulttuurissa on aina ollut erittäin hyviä ja osaavia valmentajia ja Meidän urheilun avulla edistetään laadukkaan valmennuksen vahvistumista entisestään.

Meidän urheilu -kehitysprosessin määrittelyvaiheessa toteutettiin kysely valintavaiheen urheilijoille. Kyselyyn saatiin kaikkiaan 1285 vastausta edustaen eri lajeja ja harrastetasoja. Urheilijakyselyssä 13–19 -vuotiaat nuoret halusivat samanlaista valmennusta harrastetasosta riippumatta.

Kehittävän ympäristön luominen onkin valmentajan osaamisen ytimisessä jokaisessa urheilijan polun vaiheessa sekä eri harrastetasoilla. Olympiakomitean valmennusosaamisen asiantuntija Pia Pekosen mukaan kehittävässä ympäristössä toteutuu laatu, riittävä haastetaso sekä hyvä ilmapiiri.

- Jotta voi kehittyä, valmennuksessa pitää olla haastetta. Toisaalta pitää olla tosi hyvä ilmapiiri, että uskaltaa heittäytyä sille kehittymiselle, uskaltaa haastaa itseään ja hyvällä fiiliksellä tehdä asioita, sanoo Pekonen kehittävän ympäristön ydinasioista.

Vaatimustaso nousee laadukkaan valmennuksen kautta. Pekonen kuvaa laadun syntyvän siitä, että valmentaja ymmärtää oman lajinsa kansainvälistä tasoa sekä mitä se tarkoittaa urheilijan polun eri vaiheiden valmennuksessa. Laatu on vahvasti sitä, että valmentaja auttaa urheilijaa luomaan itselleen sisäisen vaatimustason.

Vaatimustasoa luodessa Pekosen mukaan perusasia on tuntea omat urheilijansa ja muut ihmiset, joiden kanssa tekee töitä. Vaatimustaso on vahvasti myös koko tiimin toimintaa, jossa on tärkeää olla yhteinen ymmärrys siitä, mihin suuntaan kokonaisuutta viedään.

- Vaatimustaso on haastamista arjessa, onnistumisten luomista ja sitä, että jaksaa yrittää ja jaksaa puskea omille äärirajoille, joka kuuluu vahvasti tavoitteelliseen urheiluun. Vaatimustaso on peruslaatua tekemisessä eli katsotaan, että harjoitteet ovat tavoitteiden mukaisia ja menevät oikein ja niin edelleen, kertoo Pekonen laadukkaasta ja hyvästä vaatimustasosta valmennuksessa.

Katso Pia Pekosen haastattelu

Valmentajan päivästä 25.9. on tullut vuosittainen perinne, jota vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Valmentajan päivän ideana on tuoda urheiluvalmentajien arvokasta toimintaa esiin jakamalla kiitoksia sosiaalisessa mediassa ja järjestämällä pieniä yllätyksiä omille valmentajille. Kiitoksia ja tekoja välitetään somessa häshtägeillä #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive. Valmentajan päivän aloite lähti liikkeelle vuonna 2019 Suomesta, kun Suomi oli EU-puheenjohtajamaana vetovastuussa Euroopan urheiluviikosta. Aloitteen takana ovat Suomen Valmentajat, Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Valmentajuuden maailmanjärjestö ICCE (International Council for Coaching Excellence). Suomessa asiaa eteenpäin vie myös Euroopan urheiluviikon kontaktipiste opetushallitus.