Jarkko Nieminen on Suomen Valmentajien Vuoden Valmentaja 2023

29.12.2023

Urheiluvalmentajien oma yhdistys, Suomen Valmentajat, on valinnut tennisvalmentaja Jarkko Niemisen Vuoden Valmentajaksi 2023. Suomen miesten tennismaajoukkue teki historiaa Niemisen johdolla yltämällä välieriin Davis Cupissa. Joukkueen menestys sai Suomen kansan tuekseen ja katsomot täyttyivät tuhansista suomalaisista finaalipelien areenalla Malagassa Espanjassa.

Kuva: Suomen Tennisliitto 

Jarkko Nieminen, joka Davis Cup ympyröissä tunnetaan maajoukkuevalmentajan tittelin sijaan kapteenina, tunnetaan osallistavasta otteestaan valmennustoiminnassaan. Niemisen vuosikausien kokemus ammattilaiskiertueelta näkyy hänen toiminnassaan. Pelaajat ovat mediassa kertoneet, kuinka Niemiseltä löytyvät oikeat neuvot eri tilanteissa. Hänellä on kyky saada pelaajat loistamaan ratkaisuhetkillä.

Suomen Valmentajien Vuoden Valmentajan valinnassa menestys on kriteerinä, mutta lisäksi vaaditaan, että valmentaja nauttii laajaa arvostusta ja toimii yhdistyksen arvokirjausten mukaisesti.

Tänä vuonna valintakeskustelussa painottuivat etenkin Meidän urheilu -kehitysprosessin määrittelyvaiheesta nousseet asiat – urheilijoiden toiveet vuorovaikutteisuudesta valmennuksessa ja ihmislähtöinen toimintatapa.

- Tälläkin kertaa Vuoden Valmentajaksi oli monta hyvää ehdokasta, jotka täyttivät menestyskriteerin ja ovat muutenkin esimerkillisiä valmentajia. Yhdistyksenä olemme tehneet viime vuodet vahvasti töitä valmennuskulttuurin muuttamiseksi entistäkin ihmislähtöisemmäksi. Jarkko Nieminen on tunnettu erityisen ihmislähtöisenä valmentajana, joka todella osaa kuunnella urheilijoitaan, summaa Suomen Valmentajien puheenjohtaja, käsipallovalmentaja Toni Kallio valintaa.

Suomen Valmentajat on tehnyt vuosittaisia valmentajavalintoja vuodesta 1978 alkaen. Valintojen kategoriat ovat vuosien saatossa vaihdelleet. Vuodesta 2011 lähtien on yhtäjaksoisesti valittu enää vain yksi vuoden valmentaja. Vuoden Valmentaja -valinnan tekee yhdistyksen hallitus.