Koronaohjeet yhä ajankohtaisia

4.9.2020

Koronavirus ei ole poistunut keskuudestamme ja sen leviämisen ehkäiseminen on syytä ottaa edelleenkin huomioon valmennustoiminnassa. Loppukesän ja syksyn alun aikana haasteina urheilulle ovat olleet etenkin matkustus- ja maahantulorajoitukset, koulujen liikuntatilojen ottaminen koulujen omaan käyttöön ja mahdollisesti uudestaan tiukentuvat kokoontumisrajoitukset.

Maahantulorajoitukset haastavat kilpailujärjestäjiä ja etenkin arvokilpailuja perutaan tai siirretään eteenpäin. Vielä siirtämättä olevien kilpailujen osalta odotellaan tietoa siitä, milloin rokote valmistuu ja on laajamittaisesti käytössä.

Koronapandemian pitkittyessä yksi suuri huoli on lasten liikkumattomuus. Tällä hetkellä toimintaa onneksi pystytään pyörittämään erityisiä varotoimia ja ohjeita noudattaen. Käsi- ja yskimishygieniasta huolehtimisesta on tullut urheilutoiminnan arkipäivää. Lajiliitot ovat aktiivisesti tiedottaneet lajikohtaisista ohjeista ja täsmentäneet niitä matkan varrella.

Suurten palloilujen miesten maajoukkueiden päävalmentajat ottivat myös hienosti kantaa julkisuudessa siihen, että lasten harrastustoiminta on turvattava koulujen tilojen pitämisellä ilta- ja viikonloppujen seurakäytössä.

Epävarmuutta joudutaan sietämään vielä syksyn kuluessa, kun koronaviruksen toinen aalto etenee ja voi hyvin äkkiäkin paikallisesti sulkea toiminnan joksikin aikaa. Taloudellinen epävarmuus synkentää yhä näkymää myös valmentajien työsuhteiden osalta.

Tässä vaiheessa voi vain toivottaa kaikille valmentajille tsemppiä ja jaksamista epävarmuudessa toimimiseen. Pidetään huolta urheilusta ja toimitaan vastuullisesti!

Lisätietoa koronaan liittyen on saatavissa mm. seuraavien linkkien takaa:

Olympiakomitea ylläpitää jatkuvasti tietoja koronan vaikutuksista urheilutoimintaan:

https://www.olympiakomitea.fi/2020/08/27/ajankohtaista-tietoa-koronavirustilanteen-vaikutuksesta-urheiluun/

Suomen Valmentajat on julkaissut aikaisemmin artikkelit:

8.6.2020 Koronaohjeet siirtyivät lajikohtaisiksi: https://www.suomenvalmentajat.fi/uutiset/koronaohjeet-siirtyivat-lajikohtaisiksi/

28.4.2020 Kahdeksan ohjetta valmennukseen korona-aikana: https://www.suomenvalmentajat.fi/uutiset/kahdeksan-ohjetta-valmennukseen-korona-aikana/

Liikuntatieteellinen seura on koonnut tietosivun liittyen koronavirukseen ja liikuntaan: https://www.lts.fi/tutkittua-sovellettua/tutkittua/koronavirus.html