Olli Ohtonen on Vuoden Valmentaja 2017

29.12.2017

Maastohiihtovalmentaja Olli Ohtonen on Suomen Valmentajat ry:n valinta Vuoden Valmentajaksi 2017. Ohtonen on Iivo Niskasen henkilökohtainen valmentaja ja toimii maajoukkueessa sprinttihiihtäjien vastuuvalmentajana.

Ohtosen henkilökohtainen valmennettava Niskanen voitti MM-kultaa 15 kilometrillä ja MM-pronssia parisprintissä yhdessä Sami Jauhojärven kanssa kotikisoissa Lahdessa viime keväänä.

Ohtosen ja Niskasen määrätietoinen ja pitkäjänteinen yhteistyö alkoi vuonna 2013. Vuonna 2014 Niskasesta tuli jo olympiavoittaja, kun hän voitti parisprintin kultaa Sotšissa, silloinkin yhdessä Jauhojärven kanssa. Perinteisen 15 kilometrillä hän oli tuolloin neljäs.

Suomen Valmentajien Vuoden Valmentaja -valinnassa painotetaan menestyksen ohella valmentajan osaamista. Tärkeänä pidetään myös sitä, että valmentaja on arvostettu omassa lajissaan ja vaikutuspiirissään.

- Ohtonen on valmentajana vielä varsin nuori, mutta siltikin erittäin menestynyt. Hän on systemaattinen ja analyyttinen yhdistäen toiminnassaan tieteen ja käytännön. Hän kehittää itseään valmentajana koko ajan, josta mittavana esimerkkinä on valmisteilla oleva väitöskirja luisteluhiihdon biomekaniikasta. Ohtonen ammentaa osaamistaan myös omasta urheilu-urastaan ja on oiva esimerkki siirtymisestä urheilijasta valmentajaksi, kuvailee Suomen Valmentajat ry:n puheenjohtaja Jorma Kemppainen valittua.

Suomen Valmentajat ry on valinnut Vuoden Valmentajan vuodesta 1978 lähtien, jolloin valituksi tuli myöskin hiihtovalmentaja, Immo Kuutsa. Hiihtovalmentajista edellisen kerran nimensä listaan on saanut Reijo Jylhä, joka oli vuoden 2014 Vuoden Valmentaja. Vuosi sitten Vuoden Valmentajaksi valittiin salibandyvalmentaja Petri Kettunen ja vuonna 2015 yleisurheiluvalmentaja Petteri Piironen. Vuoden Valmentaja -valinnan tekee Suomen Valmentajat ry:n hallitus.