Anne Karvinen-Poutaselle tunnustuspalkinto

13.9.2017

Jos Anne Karvinen-Poutanen saisi hetkeksi kaikkivoivan vallan, yleisurheilijoiden talviset harjoitusolot Oulussa ottaisivat aimo harppauksen eteenpäin. Harjoitustilojen niukkuus ei ole torpannut Kuivasjärven Auran nousua 600 lisenssin seuraksi yleisurheilussa.

Anne Karvinen-Poutanen vastaanottamassa tunnustusta SM-viesteissä.

Karvinen-Poutanen on ollut kasvun moottori, mikä toi Alfred Kordelinin säätiöltä Urheilun Tuki –rahaston 2 000 euron tunnustuspalkinnon nuorten valmennuksessa tehdystä pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä.

- Se saa minut liikkeelle. Muuten jäisin helposti sängyn pohjalle makaamaan, kun molemmat jalat on amputoitu. Ja kun ei ole omia lapsia, tässä työssä saa olla lasten parissa, Karvinen-Poutanen sanoo valmennus- ja seuratyöstään.

”Rouva Auran”, kuten häntä tituulerataan, oma aktiiviura päättyi lapsena alkaneen kroonisen virtsatiesairauden seurauksena parikymppisenä. Sairaus toi myöhemmin kolme munuaissiirtoa. Viime vuonna pitkien dialyysihoitojaksojen ja munuaisen vajaatoiminnan aiheuttama verisuonten kalkkeutuminen johti molempien jalkojen amputoimiseen polven alapuolelta.

Valmennus-ja seuratyö jatkuvat silti täydellä höyryllä.

- Samalla tavalla tässä on oltu liikkeellä ja kisoja järjestetty. Pääsen jo proteesien kanssa kävelemään lyhyitä matkoja, muuten liikun pyörätuolissa, Karvinen-Poutanen sanoo.

Karvinen-Poutanen valmentaa viitenä iltana viikossa kahta yhteensä noin 30 yleisurheilijan ryhmää. Niistä toinen koostuu 14-15-vuotiaista ja toinen 16-19-vuotiaista. Valmennuksen ohella hän on seuran yleisurheilujaoston veturi, taloudenhoitaja ja monien käytännön asioiden hoitaja.

Omalla aktiiviurallaan Karvinen-Poutanen, 50, ylsi aiturina Kalevan kisoissa mitaleille. Sittemmin hän on jatkanut Auraa aikanaan johtaneen valmentaja-isänsä Pekka Karvisen jalan jäljissä.

- Omassa valmennuksessani pyrin kasvattamaan aikuis-, en lapsihuippuja. Yritän aina toppuutella vanhempia, että tässä ollaan menossa vasta nuoressa iässä, Karvinen-Poutanen sanoo.

Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Karvinen-Poutaselle heinäkuussa SM-viestien yhteydessä Tampereella.

Tunnustuspalkintoa hakee valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä ja tuen haussa Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön myöntämät tuet ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on vuodesta 1920 yhtäjaksoisesti tukenut apurahoin ja palkinnoin suomalaista tiedettä, taidetta, kirjallisuutta ja vapaata sivistystyötä sekä edistänyt tekijöiden kansainvälistymistä. Vuonna 1978 perustettu Urheilun Tuki -rahasto on yksi Kordelinin säätiön 15 kaupunki- ja kohderahastosta. Urheilun Tuki -rahastosta on jaettu vuodesta 2006 lähtien yli 50 000 euroa nuorisoliikunnassa toimiville valmentajille. Vuonna 2017 jaettiin neljä 2000 euron tunnustuspalkintoa, jotka on luovutettu saajilleen. Saajat olivat Seppo Yli-Hannuksela (paini), Paul Brown (ultimate), Jyrki Kalmari (jalkapallo) ja Anne Karvinen-Poutanen (yleisurheilu). Tarinoita saajista on julkaistu edellisessä ja julkaistaan seuraavassa Valmentaja-lehdessä.