Eero Nevalle Alfred Kordelinin säätiön palkinto

29.11.2021

Tapiolan Hongan koripallovalmentaja Eero Neva vastaanotti lauantaina 27.11.2021 Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinnon.

Palkinto myönnettiin hänelle säätiön Urheilun Tuki -rahastosta ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Espoon Tapiolassa Naisten Korisliigan Tapiolan Honka - EBT -ottelussa. 

Tullessaan tapahtumaan Neva ei tiennyt palkinnon saannista. Palkinto myönnettiin Nevalle lasten ja nuorten parissa tehdystä pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä. Erityisesti ansioissa korostettiin kasvatuslähtöisyyttä ja harrastetoiminnan parissa tehtyä valmennusta ja ohjaamista.

Palkinnon luovuttivat Suomen Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg ja Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen.

Eero Neva on toiminut juniorivalmentajana Tapiolan Hongassa 1970-luvun alkupuolelta lähtien, lähes 50 vuotta, ja valmentaminen jatkuu edelleen. Hän on valmentanut junioripelaajia aina supermikroista A-junioreihin kasvattaen lukemattomia koripallosukupolvia.

Viimeisimmät pelikaudet Neva on omistautunut 13-19 -vuotiaiden tyttöjen harrasteryhmien valmennukseen. Hänen asenteensa harrasteryhmien valmentamiseen on erinomainen, ja hän huomioi ja kunnioittaa nuorten omia lähtökohtia urheiluharrastuksessa. Eero Nevan valmentamissa ryhmissä nuoret pysyvät harrastuksen parissa ja kokevat onnistumisia, ja otteluiden voittamisen sijaan tärkeämpää on mukava yhdessäolo ja liikunnallinen harrastus positiivisessa ympäristössä.

- Eero Nevan tekemän lasten ja nuorten kasvatustyön merkitys on suomalaiselle koripallolle ja erityisesti nuorten valmentamiselle erittäin tärkeää. Eeron omistautuneisuus valmentamilleen nuorille on jopa häkellyttävää, ja hän on oiva esimerkki siitä, miten rakkaus koripalloon tarttuu ja kantaa yli sukupuoli- ja ikärajojen, kiittelee Strömberg.

Hongan juniorijoukkueiden lisäksi Eero Neva on aiemmin valmentanut miesten liigajoukkueita HNMKY:ssä, Pyrinnössä ja Hongassa. Lisäksi hän on osallistunut koululiikunnan ohjaamiseen ja valmentanut Suomen joukkuetta koululaisten maailmanmestaruuskilpailuissa Brasiliassa. Neva on toiminut Hongassa lukuisissa eri seuratehtävissä, muun muassa kymmenen vuotta valmennusjaoksen puheenjohtajana useammassa eri jaksossa, sekä 2003-2014 seuran hallituksen jäsenenä, joista pari viimeistä vuotta 2014-2016 varapuheenjohtajana.

Tunnustuspalkintoa hakee valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä ja tuen haussa Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön myöntämät tuet ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on vuodesta 1920 yhtäjaksoisesti tukenut apurahoin ja palkinnoin suomalaista tiedettä, taidetta, kirjallisuutta ja kansanvalistusta sekä edistänyt tekijöiden kansainvälistymistä. Vuonna 1978 perustettu Urheilun Tuki -rahasto on yksi Kordelinin säätiön 16 kaupunki- ja kohderahastosta.