Elina Kero kypsyy valmentajaksi pelaamisen rinnalla – URVAsta vertaisverkostoa

26.10.2016

10 vuotta jenkkifutista pelannut Elina Kero kypsyy valmentajaksi peliuran rinnalla. Viime vuonna EM-kultaa ja aiemmin jo kaksi MM-pronssia voittanut pelaaja tekee valmennusta pelaamisen ohessa ja työstää aktiivisesti ajatuksiaan valmentamisesta. Urheilijasta valmentajaksi –koulutus (URVA) antoi vertaisverkostoa ja apua valmennusfilosofian kehittämiseen.

Naisten U19-jenkkifutismaajoukkueen valmennuskaarti. Elina Kero kuvassa keskellä.

Kero oli viime keväänä yksi 16:sta ensimmäisen Valmentaa kuin nainen –hankkeen URVA-koulutuksen läpäisseistä.

- Koulutuksen suurinta antia oli verkostoituminen muiden valmentajien kanssa. Viikonlopuilta sai paljon rohkaistumista siihen, että rahkeet alkavat riittämään valmennukseen. Sain paljon vertaistukea urheilijasta valmentajaksi siirtymisen "haasteiden" kanssa, ja kynnys varmasti madaltui. Lisäksi Marko Malvelan luennot ja keskustelut laittoivat pohtimaan omaa valmennusfilosofiaa yhä tarkemmin, ja erilaisia valmennustyylejä omassa lajissa, jossa perinteisesti on oltu hyvin valmentajakeskeisiä. Oman taustan takia fyysisten ominaisuuksien luennot olivat kertailua sekä hyvää herättelyä tutkimaan asioita taas tarkemmin. Tein lopputyönä jenkkifutarin fyysisen harjoittelun vuosisuunnitelman, ja viikonlopuilta sain paljon hyviä ideoita ja lähteitä aiheeseen. Myös näyttö oli erittäin mielenkiintoinen kokemus, sain vahvistusta asioita joita valmentajana tulee kehittää.

Palloilulajien entisille naispelaajille räätälöity ryhmä sai Kerolta kiitosta. Koulutus tarjosi koulutussisältöjen lisäksi vertaisuuden kokemuksia.

- Erittäin hyvä juttu! Naispalloilulajien harrastajina ja valmentajina meillä on paljon yhteisiä kokemuksia haasteista valmentaa naisina, sekä kuinka eri asemassa naispalloilu on verrattuna miesten toimintaan. Rohkaisimme varmasti toisiamme valmentajapolulle!

Maajoukkuemenestyksen lisäksi Kerolla on taskussaan pelaajana jo neljä SM-kultaa ja valintoja SM-allstarsiin sekä myöskin EM-allstarsiin. Kun sopiva aika koittaa menestystä on lupa odottaa myös valmentajan roolissa.

- Urheilu-uran päättyminen häämöttää ja URVA-koulutuksen jälkeen olen valmiimpi hyppäämään valmentajan rooliin, kunhan ensin osaan tehdä päätöksen urheilu-uran lopettamisesta. Koulutuksen jälkeen olen myös aktiivisemmin keskustellut tuntemieni valmentajien kanssa etenkin valmennusfilosofiasta, ja pyrkinyt jatkotyöstämään omaani.

Jo nyt hän on mukana muun muassa pelipaikkavalmentajana tyttöjen U19-maajoukkueessa ja valmennustiimissä Aalto Predatorseissa miesten korkeakoulusarjassa.

- Koulutuksen jälkeen toimin yhden kesän pelaajavalmentajana, jonka koin haastavana roolina. Vuonna 2015 käynnistettiin myös naisten U19-maajoukketoiminta, ja olen ollut siinä mukana pelipaikkavalmentajana alusta saakka. Takana on nyt kolme leiriä, ja toiminta kehittyy kokoajan. Lisäksi valmennan edelleen korkeakoulusarjassa, jossa pystyn kokoajan jatkamaan kehittymistä valmentajana.

Haku Valmentaa kuin nainen -hankkeen URVAan 2016-2017 käynnissä. Lisätietoja liitteessä.

Liitteet