Esittelyssä: Suomen Keilailuvalmentajat

2.3.2016

Suomen Keilailuvalmentajat ry on koulutettujen keilailuvalmentajien oma yhteisö. Yhdistys perustettiin alun perin 1900-luvulla ja varsinkin vuosituhannen lopulla se oli vahva vaikuttaja keilailun valmennuksessa.

Kuvassa keilailuvalmentajien puheenjohtaja Jukka Poutiainen tyypillisessä keilailun ratavalmennustilanteessa. Harjoituksessa pyritään parantamaan valmennettavan liikkeelle lähtöä ja heilurin ajoitusta.

Tuolloin yhdistys toimi aktiivisesti keilailun koulutusrintamalla, huolehtien suurimman osan lajin koulutuksesta. Tärkeimpiä tehtäviä yhdistyksellä olivat uusien valmentajien kouluttaminen yhdessä Suomen Keilailuliiton (SKL) kanssa, valtakunnallisen juniorileirin järjestäminen ja keilailuristeily, sekin yhdessä liiton kanssa.

2000-luvun alussa SKL ryhtyi uudistamaan valmennusjärjestelmäänsä ja liittoon palkattiin koulutuspäällikkö. Kuortaneen urheiluopistolle perustettiin keilailun valmennuskeskus. Näiden toimenpiteiden johdosta yhdistykseltä jäivät pois tärkeimmät toiminnot ja yhdistyksen jäsenten kouluttautumishalukkuus uusilla koulutusvaatimuksilla ei ollut kaikille mieleistä. Yhdistyksen toiminta päätettiin lopettaa 2007.

Kuortaneelta uuden koulutusjärjestelmän mukaisesti valmistuneet valmentajat alkoivat pohtia yhdistyksen herättämistä uudelleen henkiin ja 2009 yhdistyksen toiminta päätettiin jälleen aloittaa. Ensimmäinen ponnistus toiminnan käynnistämiseksi oli sääntöjen muokkaaminen nykypäivän vaatimusten mukaiseksi. Sääntömuokkaukseen menikin sitten muutama vuosi.

Yhdistyksen jäsenille on saatu yhtenäiset valmentajapaidat, joiden ansiosta koulutetut valmentajamme näkyvät hyvin valmentaessaan keilaajia halleilla. Yhdistys on myös järjestänyt koulutustilaisuuksia jäsenilleen Kuortaneella ja Ballmasters-turnauksen yhteydessä. Iso työnsarka tuntuu olevan toimivien nettisivujen rakentaminen, joiden avulla tiedonjakamista ja valmentajien yhteydenpitoa pyritään parantamaan. Valmentajan työ on usein aika yksinäistä puurtamista, niinpä mielipiteiden ja tietojen jakaminen muiden valmentajien kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

Yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 40 jäsentä. Viimeisin kokoontuminen oli Turussa joulukuussa SKL:n kouluttajapäivien yhteydessä. Tuolloin ratkaistiin myös keilailuvalmentajien keilailumestaruus, ensimmäisen kerran uusitun yhdistyksen toiminnan aikana. Uusi kiertopalkinto koristaa nyt Petra Eriksson-Solan kirjahyllyä Raisiossa.

Suomen Keilailuvalmentajat toimii hyvässä yhteistyössä SKL:n kanssa ja pyrimme yhteistyössä viemään suomalaista keilailuvalmennusta eteenpäin. Seuraavaa koulutustilausuutta suunnittelemme SM-kisojen finaalin yhteyteen toukokuulle.