Huipputiimi perustuu luottamukseen

8.5.2023

Pelin henki -podcastin neljännessä jaksossa vieraana on pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt, Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen. Jalosen kanssa pureudutaan huippu-valmennustiimin ja joukkueen rakentamiseen. Jalonen avaa omia neuvojaan haastavien tilanteiden ratkomisesta, hyvän valmennustiimin ja urheilijan ominaisuuksista, ilmapiirin merkityksestä joukkueessa sekä leijonien vahvuuksista.

Jalonen korostaa pelaajan kohtaamisen merkitystä ja luottamuksen rakentamista. 

-On pelaajia, joita on nähnyt kerran ja toisen viisi kertaa. Siinä on tietenkin ero, onko oppinut tuntemaan toisen paremmin kuin toisen. Pyritään näkemään aika monta pelaajaa tiiviissä ajassa, kun aikataulu on rajallinen ja välttämättä ei aina ehdi hirveän kauaa jutella, mutta se kontakti on tärkeä, siinä vähän jutellaan ja saat mielikuvan toisesta. Pelaajat meistä valmentajista ja me pelaajista. Seuraavan kerran kun nähdään niin ollaan taas vähän syvemmällä siinä luottamuksessa. Paras on kun päästään syömään ihan rauhassa ja tutustumaan syvemmin. Eikä puhuta lätkästä ollenkaan, vaan ihan muista asioista ja opitaan tuntemaan toisten luonteita. Sitten pelaajan on helpompi tulla joukkueeseen mukaan, kun tuntee jo valmentajat jollain tavalla entuudestaan Jalonen toteaa Pelin henki -podcastissa. 

Jalonen avaa podcastissa hyvän ilmapiirin merkitystä ja sen rakentumista joukkueessa.

-Isoin vahvuus leijonissa on ollut johtoryhmästä lähtevä hyvä henki, mikä on saatu sitten koko porukkaan pelaajat mukaan lukien. Pelaajat aistii sen heti, jos johtoryhmässä pätkii tai on erimielisyyksiä tai jos joku toinen valmentaja puhuu jotain toista mitä päävalmentaja. Eri mieltä voidaan olla, mutta sitten kun mennään pelaajien eteen ollaan samaa mieltä asioista, vaikka ei oltaiskaan, koska muuten siitä ei tule yhtään mitään. Jos halutaan menestyä, niin pitää löytää yhteinen linja ja kaikkien pitää siihen sitoutua, vaikka välillä vähän kirpaiseekin ja ollaan eri mieltä Jalonen toteaa Pelin henki -podcastissa. 

Ydinasiat minuuttien mukaan:
06.05 Miten lähdet rakentamaan tiimiä?
08.10 Valmentajan ja pelaajan luonne
13.40 Muutos itsensä johtamisesta toisten johtamiseen
21.20 Vahvuus leijonissa
24.55 Perusasiat menestyvän maajoukkueen kokoamiseen
30.40 Esimerkki Lindenistä ja Heiskasesta
33.00 Miten kerrot pelaajalle, jos hän ei mahdu maajoukkueeseen?
36.50 Pelaajan kohtaaminen ja luottamuksen rakentaminen
46.10 3 vinkkiä

Katso podcast tästä
Kuuntele podcast tästä.

Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi.