Juhlahetki Nitti Nuuttilan kunniaksi

8.4.2019

Seppo ”Nitti” Nuuttila nimettiin Valmentajien Kunniagalleriaan 16.1.2019. Hän oli estynyt saapumasta julkistamistilaisuuteen, minkä vuoksi hänelle sovittiin järjestettävän oma juhlatilaisuus myöhemmin. Lauantaina 6.4. Mäntsälään saapuikin Nuuttilan perheenjäsenet sekä edustava joukko hänen urheilijoitaan ja valmentajakollegoitaan.

Tilaisuus oli hyvin kotoinen. Se järjestettiin Nitti Nuuttilan hoitokodin viihtyisässä ravintolassa. Nuuttila elää Alzheimerin taudin kanssa, mutta lähes kolmetuntiseksi muodostuneessa juhlatilaisuudessa hän oli erittäin virkeänä paikalla. Jutut vuosien takaa koskettivat tilaisuuden sankaria silminnähden. Tilaisuuden viesti oli selvä: Valmentajalla on väliä.

Nuuttilan triathlonurheilijoista ensimmäiseksi valmennukseen hakeutunut Magnus Lönnqvist, vuoden 1986 pitkän matkan Euroopan mestari, kertoi juhlatilaisuudessa Nitin olleen hänelle kuin toinen isä. Lönnqvist tunnusti myös siteeraavansa Nittiä usein – käyttävänsä hänen sanojaan jopa ominaan. Omassa valmennuksessaan Lönnqvist käyttää Nitin legendaarista lausetta: ”Niin kauan kuin metrit ovat metrejä ja sekunnit sekunteja, niin valmennus on hemmetin helppoa.” Hän muisteli myös Nitin sanoneen, että sää on juuri se kuin se on, silloin kun harjoitus alkaa.

Kaikista puheenvuoroista kävi selväksi, että Nitti oli värikäs ja humoristinen persoona. Tämä heijastui toki myös juhlan sankarin paikan päällä esittämistä kommenteista ja naurusta. Valmentaja-lehden kolumnistinakin toiminut Nuuttila oli myös hyvin suorasanainen valmennusurallaan ja tilaisuudessa muisteltiinkin, että maanantaiaamuisin puitiin otsikkoja, mitä Nitti oli saanut viikonloppuna aikaiseksi kommenteillaan. Etenkin Matti Heikkilä nauratti niin yleisöä kuin Nittiäkin ja Tapani Ilkka muisteli, kuinka Nitti ”ohjasi hänet urheilijasta valmentajaksi” ja kuinka he hakivat oppeja eri maista, kuten Saksasta.

Nitin maine kiiri suomalaisessa urheilussa ja urheilijat hakeutuivat hänen valmennukseensa ja maksoivat siitä myös palkkaa valmentajalleen. Naisurheilijoista tilaisuudessa sanasen sanoi Katariina Laakkonen (aik. Ebeling). Hän muisteli kuinka ammattimainen Nitin valmennusryhmä oli, kun hän nuorena tyttönä siihen mukaan hakeutui. Moni asia oli paremmin kuin mitä hän on nykyurheilussa toimiessaan kohdannut. Hän vahvisti Lönnqvistin kertoman siitä, että Nitin valmennusperiaatteisiin kuului se, että harjoiteltiin mahdollisimman vähän, mikä perustui tarkkaan kuormituksen ja palautumisen seurantaan. Useat Nitin urheilijat olivatkin etunenässä hyödyntämässä muun muassa sykemittareita.

Myös muun muassa Pertti Karppinen, Pauli Kiuru ja Antti Lanamäki lähettivät tilaisuuteen terveisiä. Kaikki hekin olisivat halunneet olla paikalla, mutta olivat estyneet saapumasta.

Nuuttilan valmennusura on vertaansa vailla niin menestyksen kuin myös lajikirjon vuoksi. Yleisurheilun valmennuspäällikkönä menestystä niittänyt Nuuttila on valmentanut henkilökohtaisena valmentajana urheilijoita huipulle soudussa, triathlonissa, sulkapallossa ja tenniksessä. Hänen Lahjomattomat-valmennusryhmänsä on osa suomalaista valmennushistoriaa. Lisätietoja valmentajien Kunniagalleriasta löytyy osoitteesta: www.valmentajienkunniagalleria.fi. Seppo ”Nitti” Nuuttilan urasta on kerrottu myös Valmentaja-lehdessä 1/2019.