Koulutustukiraportti: Skånesta lisäkoulutusta golfvälineiden sovittamiseen

10.3.2020

Golfvälinemarkkinointi ja etenkin isot brändit lupaavat joka vuosi lajin harrastajalle enemmän metrejä ja luotisuoria lyöntejä ilman sen isompaa huhkimista rangella (taito)harjoittelun merkeissä. Toki uudet välineet antavat pienen itseluottamusruiskun, mutta harvoin tuo hyllystä noudettu arpa osuu oikeaan pidemmän päälle.

Kuvassa koulutuksen vetäjä Hans Agardh.
Agardh rakentaa mailoja golfareille.

Lajissamme on aika vähän puhuttu laajemmin välineiden sovittamisesta pelaajan omiin ominaisuuksiin. Oma olettamukseni on se, että tämä vaatii aika paljon lisätyötä perusmyyntiin ja tuo kustannuksia. Keskustelu pyörii lähinnä varsissa ja niiden erilaisissa taipumisprofiileissa, mailan lavan nostokulmissa ja säädettävyydessä.

Toimin Porissa Yyteri Golfissa yhtenä valmentajana kolmen hengen tiimissä. Oma mielenkiinto on ollut pitkään välineissä ja ihmisessä, yksilössä. Olemme keränneet dataa useamman vuoden ajan mailojen sovituksesta, kiertäneet eri osaajien opissa ja tehneet omia päätelmiä.

Marraskuussa 2019 jatkui opiskelu Hans Agardhin vetämänä. Kohteena oli Skåne ja tarkemmin Helsingborg. Hans pitää siellä mielenkiintoista konseptia, johon kuuluu opetus, yksityinen range ja mailapaja. Taustaltaan Hans on insinööri, joka oman intohimonsa kautta on päätynyt sovittamaan ja rakentamaan mailoja golfareille. Harrastuksesta on tullut päätyö. Hän tekee myös paljon yhteistyötä Ruotsin PGA:n kanssa ja jakaa tähän suuntaan tietoa mailojen ominaisuuksista ja merkityksestä pelaajalle.

Koulutuksen pääpainona oli yksilöllisyys ja se, miten yksilölle löydetään tai rakennetaan paras mahdollinen kombinaatio. Kombinaatiolla tarkoitetaan yksinkertaistettuna varren ja lavan suhdetta pelaajan omiin ominaisuuksiin. Tämän yksinkertaistamisen sisältä löytyy todella paljon erilaisia variaatioita, joiden löytyminen vaatii ammattitaitoa.

Olemme kaikki yksilöitä ja meihin on rakennettu tietty tapa toteuttaa asioita. Esimerkiksi swingin tempo on iso osa-alue liikettä ja se on monien muiden asioiden ohella yksi kriittisimpiä asioita mailojen sovittamisessa. Se vaatii mailan varren ja lavan kombinaatiolta sulautumista, mutta myös painopisteen tuntuma pitää olla pelaajalle mieleinen, jotta pääsemme haluttuun lopputulemaan. Osumat lavassa alkavat olla pienellä alueella.

Kahden päivän tiiviin keskustelun ja erilaisten testien kautta olen entistä vakuuttuneempi, että olemme oikealla suunnalla. Olemme kaikki yksilöitä ja tämä vaatii erittäin haastavassa lajissamme myös välineiltä yksilöllisyyttä.

Teksti ja kuvat: Toni Aalto

Kirjoittaja on saanut Suomen Valmentajien koulutustukea koulutukseen osallistumiseen.