Lauri Laitisella sykkii #Seurasydän

22.10.2019

Suomen Valmentajat haluaa osallistua koko urheiluyhteisön yhteiseen Seurasydän-kampanjaan tuomalla esiin valmentajatarinoita. Tässä kerromme taekwondovalmentaja Lauri Laitisen tarinan.

Kuva: Elmo Eklund

Lauri Laitinen toimii Malmin Taekwondon pääopettajana, ohjaajana, kaikissa ryhmissä sekä kilparyhmän otteluvalmentajana. Hänellä on 4. danin vyöarvo sekä menestystä urheilijana niin SM-kilpailuista kuin PM-kilpailuistakin. Laitinen on suorittanut taekwondo-ohjaajan C-perusosan, C-lajiosan ja B-lajiosan ja pitänyt lukuisia alkeisryhmiä sekä ohjannut taekwondoa jo vuodesta 1988.

Lauria kuvaillaan seuran sydämeksi seuraavin sanoin: 

Luonteeltaan hän on erinomainen valmentaja, joka on aidosti kiinnostunut jokaisen harrastajan kehityksestä. Lauri on aina valmis auttamaan ja ohjaamaan. Hänen innostuksensa ja kiinnostuksensa omaa lajiaan kohtaan välittyy varmasti jokaiselle harrastajalle. Lauri on aina iloinen ja tsemppaa kaikkia yrittämään. Hän huolehtii, että treeneistä lähtiessä jokaiselle harrastajalle jää hyvä mieli.

1980-luvun alussa taekwondo oli Suomessa vielä uusi kamppailulaji. Aiemmin karateakin kokeillut Laitinen innostui taekwondosta heti ensimmäisen tunnin jälkeen ja lajin hyppypotkut veivät mennessään.

- Aloitin taekwondon Helsingin Taekwondo seurassa vuonna 1984. Malmille perustettiin 1988 loppupuolella Malmin Taekwondo ja siirryin sinne, kun se oli lähempänä kotia. Siitä lähes heti aloin valmentamaan, kun siellä tarvittiin ohjaajia.

Laitinen toteaa, että aluksi oli haasteellista lähteä valmentamaan, kunnes hän tajusi kuinka hauskaa se on.

- Palkitsevinta on nähdä valmennettavan kehittyminen, oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinen, kilpaurheilija tai minkä tasoinen harrastaja tahansa. Kaikki kehittyvät omalla tasollaan ja on kiva huomata, että oppi menee perille.

Laitinen sanoo, että on tärkeää innostaa kaikkia iästä tai tasosta riippumatta pysymään lajin parissa.

Malmin Taekwondo on Laitiselle toinen koti. Tuttu näky saman seuran salilla on myös puoliso Tea, joka toimii Laitisen tavoin valmentajana. Taekwondo on perheen yhteinen harrastus ja illat vietetäänkin usein yhdessä salilla. Laitinen kertoo, että yhteinen harrastus helpottaa arkea.

- Se tässä auttaakin, kun meillä on sama harrastus. Kun päivärytmi on siviilityö, illalla treenit ja yöllä nukut, niin muuten se voisikin olla vähän hankalampaa.

Laitinen mainitsee, että taekwondo on valmentajalle monipuolinen ja haastava laji, jossa on otettava huomioon monia eri osa-alueita.

- Jos ajatellaan kilpaurheilijaa, niin valmentaminen ei ole pelkästään lajin ohjaamista. On perustreeniä, punttitreeniä, liikkuvuustreeniä ja kaikki pitää ottaa huomioon.

Laitisen ei tarvitse kuitenkaan kaikkea tehdä yksin. Heillä valmentajat toimivat tiimissä, josta saa tarvittaessa taustatukea. Valmennusapua ja lisätietoa tulee myös Tea-puolisolta, joka on ammatiltaan fysioterapeutti ja suorittanut myös valmentajan ammattitutkinnon.

Pitkän valmennusuran aikana Laitiselle on kertynyt paljon hienoja muistoja, niin kilpaurheilijoiden kuin harrastajienkin kanssa.

- Kilpapuolella hienoa on se, että oma valmennettava on voittanut Suomen mestaruuden. Harrastajissa se, että on kasvattanut alusta asti siihen mustaan vyöhön. Se on upea saavutus, iloitsee Laitinen.

Tulevaisuuden tavoitteena Laitisella on valmentaa kilpaurheilija saavuttamaan arvokisamitali, pitää harrastajat mahdollisimman pitkää lajin parissa, kasvattaa tulevia valmentajia ja saada jatkuvuutta seuratoiminnalle.