Mitä kuuluu Paravalmentajat-yhteisölle?

7.5.2024

Paravalmentajat tukevat urheilijoita kohti urheilijoiden omia unelmia. Suomen Valmentajien lajiyhteisö Paravalmentajat on pieni ja aktiivinen yhteisö. Paravalmentajia ovat kaikki valmentajat, jotka valmentavat paraurheilijoita.

Paravalmentajat kuuluvat tyypillisesti myös oman lajinsa kuten uinnin, voimistelun, yleisurheilun tai jalkapallon valmentajayhteisöön. Paravalmentajuuden kautta valmentajien on mahdollista verkostoitua muiden paravalmentajien kanssa ja kysellä sekä oppia toisilta mm. paraurheilun erityispiirteistä ja niiden ratkaisuista valmennustyössä.

Tällä hetkellä paralympialajien huippuvaiheen valmentajilla on kiireiset ajankohdat urheiljioidensa kanssa valmistautuessaan Pariisin paralympialaisiin ja niiden karsintoihin kevään ja syksyn aikana. Tätä kirjoitettaessa jo 13 paraurheilijaa ja heidän valmennustiimiään ovat saavuttaneet paikan Pariisiin, ja uskomme, että joitakin Pariisin paikkoja tulee vielä kevään ja kesän aikana. Pariisin paralympialaiset kilpaillaan olympialaisten jälkeen 28.8-8.9.2024.

Useimmat paralympialaisiin viimeisen 15 vuoden aikana nousseet urheilijat ovat osallistuneet Tulevaisuuden Tähdet (ent. nuorten pararyhmä) ryhmän toimintaan ennen huippuvaiheen urheilua. Tulevaisuuden Tähdet on noin 20 tulevaisuuden huippu-urheilijan valmennusryhmä, jossa urheilijoiden ja heidän henkilökohtaisten valmentajien tukena on moniammatillinen valmentajaverkosto. Tulevaisuuden tähdet ryhmä toimii kehity huippu-urheilijaksi vaiheessa huipulle nousevien urheilijoiden tukena. Ryhmässä ovat urheilleet mm. paralympiavoittajat ja -mitalistit  Jere Forsberg, Santeri Kiiveri, Henry Manni sekä Amanda Kotaja.

Paravalmentajien arvostus on lisääntynyt myös viime vuosina ja siitä osoituksena on mm. Suomen Valmentajien kuukauden valmentajavalinnat. Viimeisen kahden vuoden aikana kuukauden valmentajiksi on valittu ainakin Kiiverin lajivalmentaja Roman Rozman ja parapöytätennispelaaja Aino Tapolan valmentaja Martti Autio, jonka Paravalmentajien yhteisö valitsi myös viime vuonna ensimmäiseksi vuoden Paravalmentajaksi (2022). Myös kehitysvammaisten Special Olympics rytmisen voimistelijan Veera Luhtasen valmentaja Johanna Lähdesmäki valittiin kesäkuun 2023 kuukauden valmentajaksi. Lähdesmäki kertoi kuukauden valmentaja -haastattelussa kokevansa, että Special Olympics Maailmankisoissa huokui vahvana toisten kunnioitus ja arvostus. Hän kertoi haastattelussa haluavansa valmentajana tukea erityisesti urheilijoita tavoittelemaan heidän yksilöllisiä urheilijapolkuja ja omia tavoitteita.

Paravalmentajayhteisönä haluamme erityisesti kunnioittaa ja arvostaa kaikkia valmentajia tasavertaisesti riippumatta sitä, onko valmentajan valmennettavat paraurheiljioita vai vammattomia urheilijoita. Haluamme kannustaa myös kaikkia valmentajia paravalmentajuuteen, mikäli siihen vain suinkin on mahdollisuus olemassa. Uskomme, että se tukee valmentajan osaamista niin vammattomien kuin paravalmennettavienkin valmennustyössä.

Menestystä kaikille valmentajille työssä!

Tuomas Törrönen

Paravalmentajat pj