Olympiatunnelmista kohti koronasyksyä

9.8.2021

Juuri päättyneet olympialaiset oli pilkahdus normaalista, vaikka järjestelyt olivat monella tapaa erilaiset kuin aiemmin. Etenkin katsojien puuttuminen stadioneilta oli silmiinpistävän erilaista. Huiput kaikkialta maailmasta pääsivät kuitenkin kisamaan ja mittaamaan tasoaan, kuten aiemminkin. Television välityksellä saatiin seurata huikaisevia suorituksia ja tiukkoja vääntöjä mitaleista.

Suomalaisten kisailme Tokiossa näytti erittäin hyvältä ja menestystäkin tuli. Urheilijoiden lisäksi onnittelut onnistumisista lähtevät valmentajille, kuten Karvonen, Teuronen, Laitinen, Saari, Lattu, Suhonen, Koivunen, Ukonmaanaho, Kononen ja Pusa ‒ vain muutama valmentaja mainittuna. Matka olympia-areenoille on vaatinut paneutumista, osaamista sekä avun ja tuen antoa kunkin urheilijan tarpeet huomioiden. Eikä suomalainen valmennusosaaminen ollut Tokiossa vain suomalaisurheilijoiden käytössä. Sammelvuo nähtiin venäläisten lentopalloilijoiden luotsina ja Kyrklund Portugalin ratsastusmaajoukkueessa.

Kesän aikana on ollut myös muuta kansainvälistä huippu-urheilua ja paralympialaisetkin on pian tulossa ‒ siitäkin huolimatta, ettei koronapandemia ole väistynyt vielä kokonaan.

Suomessa liikunta- ja urheilutoimintaa laajemminkin on saatu järjestettyä panostaen koronaturvallisiin toimintatapoihin. Kesän aikana ympäri Suomen on järjestetty jälleen valtava määrä harjoituksia, kilpailuja, pelejä, turnauksia ja leirejä. Isoimpia tapahtumia on yhä jonkin verran jätetty järjestämättä tai siirretty parempiin aikoihin.

Se että urheilutoiminta on pyörinyt tarkoittaa sitä, että valmentajat ovat päässeet tekemään sitä mitä rakastavat eli valmentamaan. Täytyy toivoa, että kun ajat etenevät, niin toimintaa päästään tekemään taas ”täydellä höyryllä” ja esimerkiksi seuratoiminnasta poisjääneet saadaan palaamaan treeneihin.

Kun Suomen Valmentajien toiminnassa siirryttiin loma-aikaan kesäkuun lopussa, niin koronatilanne näytti syksyn osalta valoisalta. Uskoa oli, että syksyllä päästään jo ”normaaliin” tai ainakin lähelle sitä. Nyt kuitenkin joudutaan toteamaan, että koronakeväästä siirrytään koronasyksyyn myös yhdistyksen toiminnassa. Etenkin koulutustoiminnan osalta jatketaan korona-aikaan muokattuja käytäntöjä ja monessa asiassa joudutaan etenemään tilanteen mukaan. On kuitenkin todettava, että koronapandemia ei ole päässyt liiaksi häiritsemään yhdistyksen toimintaa tähänkään saakka, joten koronasta huolimatta suuntaamme positiivisin mielin syksyyn.