Paul Brownille Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto

16.8.2017

Alfred Kordelinin säätiön Urheilun Tuki -rahasto on 22.3.2017 myöntänyt 2 000 euron tunnustuspalkinnon Paul Brownille ultimaten parissa tehdystä pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä nuorten valmennuksessa.

Paul Brown vastaanottaa huomionosoituksen SM-viikon yhteydessä järjestetyssä turnauksessa.

Tuki julkaistiin ja stipendi ojennettiin Brownille osana Tampereen SM-viikkoa järjestetyssä ultimaten mixed-SM-turnauksessa sunnuntaina 9. heinäkuuta.

Paul Brown on toiminut seura-aktiivina kolmella vuosikymmenellä. Hän on perustanut käytännössä tyhjästä ja mahdollistanut omalla työllään kahden elinvoimaisen junioriseuran – Total Ultimate Frisbee Freaksin ja Lempäälän Kisan – toiminnan olemassaolon sekä ollut merkittävästi nostamassa myös kolmatta pirkanmaalaisseuraa, Unlimited Frisbee Organizationia, sen alkutaipaleella.

Brownin merkityksestä lajille kertoo hyvin seuraava kuvaus: ”Jos Pauleja olisi Suomessa edes viisi, ultimatea pelattaisiin viidelläkymmenellä paikkakunnalla. Jokainen seura tarvitsisi hänen kaltaisen pioneerin ja pitkäjänteisen puurtajan.”

Aktiivista seuratyötä kolmella vuosikymmenellä

Paul aloitti seuratyörupeamansa 1990-luvun alussa tamperelaisessa Talikossa, jonka toiminta muutaman vuoden jälkeen sulautui hiljattain perustettuun UFOon. UFOsta tuli Pirkanmaan ainoa ultimateseura ja Paulista sen merkittävä seura-aktiivi. Paulin johdolla UFO perusti ja rakensi Tampereen kiekkogolfradan Vihiojanpuistoon kesällä 1994. Vuoden ikäisen yhdistyksen mittakaavassa kalliin projektin mahdollistivat Paulin hankkimat sponsoritulot. Paul oli myös organisoimassa käytännössä jokaista seuran tapahtumaa joukkuefrisbeegolfturnauksesta pr-tapahtumiin ja ultimaten divariturnauksesta World’s Biggest -frisbeegolftapahtumaan. Paulin merkitystä UFOlle kuvaa hyvin se, miten Paulin muutettua Dallasiin seuraavalle jokavuotiselle Tampereen TalviTurnaukselle annettiin erikoisnimi The First Annual Paul Brown Memorial Ultimate Chicken Tournament.

Harvalla ultimateseuralla on nykyäänkään omaa juniorijoukkuetta eikä varsinaista junioritoimintaa UFOllakaan vielä 1990-luvun alussa ollut, mutta junioripelaajia saatiin mukaan kesän alkeiskursseilta, joita Paul oli ohjaamassa. Ultimatessa ei myöskään alkuun ollut juurikaan junioritapahtumia, mutta erilaiset harrasteturnaukset – joita myös Paul järjesti UFOssa ollessaan – ovat aina keränneet mukaan nuoria pelaajia ja parhaimmillaan jopa useita kokonaisia juniorijoukkueita.

Vietettyään parisen vuotta Yhdysvalloissa Paul asettui Lempäälään ja perusti tyhjästä Lempäälä Ultimate Experiment -nimisen junioriultimateseuran. Lempäälä Ultimate Experiment liittyi myöhemmin monilajiseuraan nimeltä Lempäälän Kisa ja ultimatejoukkue tunnetaan nykyään nimellä LeKi. LeKin toiminta on perustamisesta asti ollut nimenomaan junioreille suunnattua ja LeKi on ollut jo usean vuoden ajan Suomen johtava junioriultimateseura.

Paul teki LeKissä käytännössä kaiken. Hän hoiti seuran pyörittämisen raha-asioineen ja kenttävuorohakemuksineen sekä valmensi. Paul pyöritti toimintaa yksin noin vuoteen 2005 asti, minkä jälkeen aika oli kypsä siirtää vastuuta eteenpäin. Päävastuusta luopumisen jälkeen Paul oli kuitenkin vielä useamman vuoden seuran toiminnassa mukana esimerkiksi valmentajana turnauksissa.

Muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen Paul perusti toisen ultimateseuran junioreille, T.U.F.F.in. Tällä kertaa paikkana oli Toijala, jossa ei Lempäälän tapaan ollut harrastajakuntaa ollenkaan. Vuonna 2012 tyhjästä käynnistetty toiminta lähti nopeasti kasvamaan ja jo seuraavasta vuodesta lähtien T.U.F.F. on osallistunut aktiivisesti sekä junioreiden SM-turnauksiin että harrasteturnauksiin. Tällä hetkellä T.U.F.F. on junioreiden määrällä mitattuna Suomen suurin seura ja turnausten ja kouluyhteistyön määrällä mitattuna myös yksi aktiivisimmista.

Alusta asti T.U.F.F.in tärkein pelaajarekrytoinnin muoto ovat olleet lajiesittelyt kouluissa, joita Paul on itse käynyt ohjaamassa. Edelleen joka kevät ultimatea esitellään kaikille Akaan kuudesluokkalaisille. Kuten LeKissä myös T.U.F.F.in alussa Paul hoiti kaiken itse. Kouluyhteistyön ylläpitämisen lisäksi Paul muun muassa järjesti turnausmatkoja ja kotiturnauksia sekä hoiti yhteyksiä Toijalan Nuorisoseuraan, jonka alle joukkue nykyään kuuluu. Paul myös toimi T.U.F.F.:in päävalmentajana nelisen vuotta. Nykyään toiminnan pyörittämisessä on mukana Paulin lisäksi kaksi muuta vetäjää.

Lajiliitto hakee tunnustusta valmentajan puolesta

Tunnustuspalkintoa hakee valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä ja tuen haussa Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön myöntämät tuet ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on vuodesta 1920 yhtäjaksoisesti tukenut apurahoin ja palkinnoin suomalaista tiedettä, taidetta, kirjallisuutta ja vapaata sivistystyötä sekä edistänyt tekijöiden kansainvälistymistä. Vuonna 1978 perustettu Urheilun Tuki -rahasto on yksi Kordelinin säätiön 15 kaupunki- ja kohderahastosta. Säätiön asiamiehenä toimii tällä hetkellä Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja (sij.) Sari Tuunainen.