Puhuitko rallienglantia?

24.11.2022

Olen saanut olla puoli vuotta apuvalmentajana 10–11-vuotiaiden yleisurheiluryhmässä. 35 innokkaan nuoren harjoituksissa kohtaamiset ja keskustelut sisältävät paljon muutakin kuin korkeushypyn viimeisten vauhtiaskeleiden pohtimista tai pohkeen poikkipinta-alan lisäämistä.

Otsikon kysymys tuli kuin puskista – niin kuin yleensä – ollessani muutaman kerran poissa harjoituksista ja syyksi tiedettiin ulkomaan työmatkani Portugaliin. 

Meidän Urheilu haluaa vauhdittaa muutosta valmennus- ja toimintakulttuurissa. Kaikkein osaavimmat valmentajat ovat kautta aikojen osanneet toimia urheilijalähtöisesti, jossa perustana on valmentajan ja urheilijan välinen vankkumaton luottamus. Valmentajan tehtävä ja tärkeä tavoite on liikunnallisen elämäntavan ohella tukea urheilijan henkistä kasvua. Urheilun tärkeä tavoite on kasvattaa henkisesti terveitä ja vahvoja ihmisiä. Minkään mitalin tai menestyksen tavoittelu ei saa tuottaa rikkinäisiä urheilijoita. Kun onnistumme kasvatustehtävässä, onko   muulla merkitystä?

Lähinnä urheilumedia haluaa pitää yllä klangia valmentajakeskeisestä, hierarkiaan perustuvasta tavasta toimia valmennuksessa. Urheilupuhe on luonnollisesti paljon puhetta urheilun ydinsisällöistä ja se on saattaa luoda yksiniittistä mielikuvaa, jossa ainoastaan sekunnit, sentit ja maalit merkitsevät. Meidän urheilu korostaa laajasti toimintaa, jossa jokainen urheilija tulee arvostetusti kohdatuksi ja kohdelluksi. Liikunnan ja urheilun harrastaminen, missä muodossa tahansa on ainutlaatuinen ja tärkeä keino ihmisenä kasvamiseen, itsensä tuntemiseen ja kehittämiseen sekä yhdessä toimimiseen. Urheilu tarjoaa erityislaatuisen oppimisympäristön monenlaisten asioiden oppimiseen.  

Muutos lähtee urheilun sisältä ja arjen teoista. Käynnissä olevat jalkapallon MM-kilpailut ovat monellakin tapaa keskustelun keskiössä seuraavan kuukauden ajan. Kaikkea seurataan erityisellä tarkkaavaisuudella. Englannin MM-joukkueen avauspelin infossa päävalmentaja Harry Southgate ei kertonut MTV-3:lla nähdyssä ennakossa, pelaako joukkue 4-4-2 ryhmityksellä, joulukuusella vai millä tavalla ryhmittyen. Hän kertoi, että joukkue aikoo polvistua ennen avauspotkua osoittaen tukensa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. Kapteeni Harry Kane jatkoi samalla linjalla kertoen kantavansa One Love -kapteeninnauhaa, jolla taistellaan jalkapallossa esiintyvää syrjintää vastaan. ”Suvaitsevaisuus on meille erittäin tärkeää”, sanoo päävalmentaja Southgate. Suvaitsevaisuuden osoittaminen ei mennyt aivan loppuun saakka, vaan Englanti ja Kane joutuivat taipumaan FIFAn uhkaukselle käyttää käsivarsinauhaa.

Ai niin, mitä vastasin nuorelle urheilijalle rallienglannista: no puhuin.

Jorma Kemppainen

Suomen Urheiluliitto
Projektipäällikko, Erasmus Espoon Tapiot,
Valmennuspäällikkö