Seminaari koettiin hyödylliseksi

7.3.2017

Lahden MM-hiihtojen Tähtien torstaina 2.3. kisapaikan tuntumaan kokoontui 70 eri lajien valmentajaa Suomen Valmentajien seminaariin. Seminaari on saanut ensipalautteen perusteella paljon kiitosta ja se koettiin hyödyllisenä.

Seminaari toimi kohtaamisen ja osaamisen jakamisen paikkana eri lajien ja tahojen valmennusosaajille

Seminaarin nimi oli ”100% lisää laatua”. Valmennuksen laatua pohdittiin neljän erilaisen alustuksen kautta, jotka oli nimetty osuuksiksi peilaten seminaarin jälkeistä naisten hiihdon MM-viestiä.

Ensimmäisenä alustajana toimi urheiluvaikuttaja Susanna Rahkamo, joka avasi väitöskirjansa pohjalta sitä, miten tullaan hyvästä huipuksi. Hänen tutkimuksensa suomalaisista monikertaisista olympiavoittajista toi esiin useita yhteisiä elementtejä ekspertiksi kasvamisesta.

Toisena kuultiin urheilijan ja valmentajan vuoropuhelua, kun painija Petra Olli ja Ahto Raska kertoivat yhteistyöstään matkalla maailman huipulle. Kaksikolla on takanaan yhteinen matka vuodesta 2009 saakka, jossa molemmat osapuolet ovat kasvaneet ja kehittyneet. Varaa kehittyä kuulosti olevan edelleenkin.

Kolmannella osuudella nähtiin ensin huippukoreografi Jorma Elon teos baletin nykyisestä vaatimustasosta, jota täydensi Elon ja Bostonin baletin taiteellisen johtajan Mikko Nissisen videolla kuvattu keskustelu tanssijoiden harjoittelusta. Jorma Elo oli itse seminaarissa paikan päällä täydentäen kertomusta baletin kovasta ammattilaismiljööstä ja vastaillen osallistujien kysymyksiin.

Seminaarin vei maaliin Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen johtaja Mika Lehtimäki. Vahvan valmentajauransa kautta Lehtimäki on rakentamassa järjestelmätasolla kilpailukykyisiä valmennusprosesseja eri lajeissa. Seminaarissa hän kertoi, mitkä seikat prosesseissa on oltava kunnossa, jotta tulokset ovat mahdollisia. Hän totesi myös, etteivät prosessit ole samanlaisia, eikä niiden tarvitse myöskään olla täydellisiä vaan ennenkaikkea toimivia.

Kaikki alustajat ovat ensimmäisten 19 palautteen mukaan saaneet äärimmäisen hyvät arvostelut eli suoriutuneet osuuksistaan loistavasti. Jorma Elon osuus näyttäisi olleen kovin suoritus tässä ”viestissä”. Tarkemmin esitysten sisällöistä kerrotaan seuraavassa Valmentaja-lehdessä, jonka teema on Valmennuksen laatu ja vaatimustaso.

Kiitokset kaikille osallistuneille aktiivisesta osallistumisesta niin seminaarin kuin valmennuksen laadunkin parantamiseen! Ilahduttavaa on, että palautteen mukaan osallistujat ovat tulossa seuraavaankin Coach-seminaariin.

Kiitokset myös Suomen Ammattivalmentajat SAVALille yhteistyöstä seminaarin järjestämisessä!