Seppo Lauhiolle lasten ja nuorten valmentajapalkinto

7.7.2021

Miekka-Miesten vapaaehtoisvalmentaja Seppo Lauhio vastaanotti keskiviikkona 7.7.2021 Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle säätiön Urheilun Tuki -rahastosta ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Lappeenrannassa Asinsaaren nuorten kesäleirillä, jossa Lauhio on toiminut valmentajana vuodesta 2008 lähtien. Tullessaan tapahtumaan Lauhio ei tiennyt palkinnon saannista. Palkinnon ojensivat Suomen Valmentajien hallituksen jäsen Pekka Rindell ja Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton hallituksen jäsen Mikko Salminen.

Kuva: Timo Korhonen
Kuva: Timo Korhonen

Palkinto myönnettiin Lauhiolle lasten ja nuorten parissa tehdystä pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä. Lauhio on toiminut aktiivisesti miekkailun parissa yli kuusi vuosikymmentä.

Lauhio aloitti miekkailun 11-vuotiaana ja on aina edustanut Miekka-Miehiä (Helsinki). Hän oli Suomen kärkimiekkailijoita 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun lopulle ensin siviilipuolella ja myöhemmin myös puolustusvoimissa. Oman miekkailuharjoittelun lisäksi Lauhio toimi jo 60-luvulla apuohjaajana miekkailulegenda Erkki Kerttulan valvovan silmän alla seuran alkeiskursseilla. Mittavan kilpailu-uran jälkeen hän on jatkanut valmentajana, kouluttajana, seura- ja liittotason hallinnossa sekä merkittävänä vaikuttajana monien miekkailuseurojen perustamisessa.

Miekkailuseurojen perustamisen kautta Lauhio on vaikuttanut miekkailun levinneisyyteen Suomessa sekä lasten ja nuorten mahdollisuuksiin harrastaa lajia. Ensimmäisen seuran, Espoon Miekkailijoiden, toiminnan hän käynnisti yhdessä Miekkailuliiton silloisen toiminnanjohtajan kanssa vuonna 1982. Hänen kädenjälkensä on näkynyt myös Kymen Miekkailijoiden, Oulun Miekkailuseuran, Keravan Miekkailu-urheilijoiden ja Kuopion Miekkailijoiden perustamisessa.

Lappeenrannan Saimaan Säilien kanssa Lauhiolla on aina ollut läheinen suhde. Hän on toiminut perinteiseen Asinsaaren nuorten kesäleirin valmentajana ja/tai kouluttajana vuodesta 2008 alkaen, joten palkinnon luovuttamiselle tämän kesän leiri oli mitä oivallisin paikka.

Sepon menestynein oppilas tällä hetkellä on 19-vuotias Akseli Heinämaa, joka vuonna 2018 voitti Espoon U17 Eurooppa Cup -osakilpailun sekä U17 MM-pronssia. Tampereen Kalpaveljiä edustava Heinämaa kuuluu olympiakomitean tukiurheilijoiden joukkoon.

Lauhio on edelleen 73-vuotiaana innokkaasti mukana miekkailun parissa. Hänen oma kilpamiekkailunsa jatkuu edelleen veteraaneissa niin kotimaassa kuin kansainväliselläkin tasolla. Hän toimii myös edelleen aktiivisesti ohjaaja- ja valmentajakouluttajana sekä valmentaa leireillä ja kursseilla ympäri Suomea.

Tunnustuspalkintoa hakee valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä ja tuen haussa Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön myöntämät tuet ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on vuodesta 1920 yhtäjaksoisesti tukenut apurahoin ja palkinnoin suomalaista tiedettä, taidetta, kirjallisuutta ja vapaata sivistystyötä sekä edistänyt tekijöiden kansainvälistymistä. Vuonna 1978 perustettu Urheilun Tuki -rahasto on yksi Kordelinin säätiön 15 kaupunki- ja kohderahastosta.