Suomalaisilla vahva panos ICCE:n maailmankonferenssissa

16.8.2017

Valmentajat ja valmennusosaajat kokoontuivat Liverpoolissa heinä-elokuun vaihteessa jakamaan viimeisintä valmennuksen tieto-taitoa.

Vajaan 400 osallistujan joukossa oli noin kymmenkunta suomalaista, joista useat osallistuivat myös konferenssin esitysten tuottamiseen tai sessioiden vetämiseen.

Pääpuhujina konferenssissa olivat muun muassa Eddie Jones, Kate Richardson-Walsh ja Barry Drust. He toivat esityksissään näkökulmia konferenssin pääteemaan, joka oli tieteen ja teknologian rooli valmennuksessa sekä niiden asettamat haasteet valmennukselle.

Arvostettu rugbyvalmentaja Eddie Jones kehotti valmentajia ajattelemaan koko ajan uudella tavalla ja pitämään tuntosarvet valmiina uuden tiedon etsimiseen. Professori Barry Drust pohti valmentajan muuttunutta roolia, kun tietoa on saatavilla valmennuksen tueksi aiempaa enemmän. Urheilijan perspektiivin valmennuksen ja siihen liittyvän asiantuntijatiedon kehittymiseen toi puolestaan Kate Richardson-Walsh. Hän oli Rion olympialaisissa brittien maahockeyn olympiakultamitalin saavuttaneen joukkueen kapteeni, joka on suuntaamassa nyt peliuran päätyttyä valmennukseen.

Rinnakkaissessioiden osalta oli haasteellista valita, mihin osallistuisi. Niissä esiteltiin sekä tutkimuksia ja niiden tuloksia että hyviä käytänteitä valmennuksen saralla. Aiheet vaihtelivat harrasteurheilun valmentajien vaatimuksista melonnassa huippu-urheilujärjestelmän suunnitteluun Arabimaassa.

Suomalaiset jakoivat osaamista mm. oppimisen ja opettamisen tavoista valmennuskoulutuksissa sekä Valmentaa kuin nainen -hankkeen ja Valmentajalla on väliä -kampanjan sisällöistä ja kokemuksista.

Jo vuodesta 1995 katkeamattomasti kahden vuoden välein järjestetyn konferenssin kohderyhmä on erittäin laaja. Se sopii yhtä lailla yksittäisille valmentajille, valmennuspäälliköille, valmentajakouluttajille kuin valmennuksen kehittäjillekin. Osallistujien taustayhteisöjä olivat muun muassa Olympiakomiteat, kansainväliset ja kansalliset lajiliitot, yliopistot ja ammatilliset oppilaitokset sekä valmentajayhdistykset.

Seuraava maailmankonferenssi järjestetään vuoden 2019 lokakuussa Tokiossa. Tarkempia kertomuksia pääpuhujien viesteistä julkaistaan seuraavassa Valmentaja-lehdessä.

- Sari Tuunainen