Taitoluisteluvalmentajille ansioristejä

23.4.2018

Lauantaina 21.4. Vierumäellä pidetyssä Suomen Taitoluisteluliiton palkitsemistilaisuudessa luovutettiin Pirjo Uimoselle (kuvassa vas.) ja Elena Drei-Koskiselle Suomen Taitoluisteluliiton, Suomen Taitoluisteluvalmentajien STAV:n ja Suomen Valmentajien yhteisestä hakemuksesta OKM:n myöntämät ansiomerkit: Uimoselle ansioristi ja Drei-Koskiselle ansioristi kultaisena. Suomen Valmentajien puolesta ansioristit luovutti Pekka Potinkara.

Pirjo Uimonen on tehnyt mittavan uran taitoluisteluvalmentajana ja ollut sekä Suomen Taitoluisteluliiton että kansainvälisen liiton ISU:n tekninen asiantuntija. Uimonen valmistui ensimmäisenä Suomessa 2004 ISU Technical Specialist –Seminaarista, jonka jälkeen hän on vuosittain saanut vastuulleen arvioida teknisenä asiantuntijana niin EM, MM kuin Olympiakilpailuissa taitoluistelun kilpailusuorituksia ja näin olla osa harvoja suomalaisia, joille vastaava toiminta arviointipaneelissa on myönnetty kansainvälisen luisteluliiton puolesta. 

Seuratyössään hän on edustanut 10 eri seuraa ja auttanut lukemattomia lapsia, nuoria ja aikuisia taitoluistelun parissa. Entisistä valmennettavista kenties tunnetuin on 90-luvun arvokilpailuedustajamme Mila Kajas. Uimonen on ollut aina kiinnostunut laajalti niin urheilusta kuin kulttuurista ja pyrkinyt myös sivistämään sekä opettamaan tällä puolella valmennettaviaan elämää kohti.

Elena Drei-Koskinen on alun perin syntynyt Neuvostoliitossa, Moskovassa. Hän on kouluttautunut mittavasti uransa alkuvaiheessa Neuvostoliitossa. Drei-Koskinen valmistui Russian State University of Physical Education, Sport and Tourism (RSUPE&T) vuonna 1976 ja on tämän koulutuksen myötä ammateiltaan liikunnan- ja urheilunopettaja, taitoluisteluvalmentaja sekä urheilulääkäri.

Drei-Koskinen on toiminut vuodesta 1973 alkaen taitoluisteluvalmentajana ja toiminut aina 1990-luvun alkuun asti Neuvostoliitossa mm. johtavana valmentajana yksinluistelun maajoukkueen erikoisryhmän ”Olympiatoivojen” tyttöjen parissa. Suomessa Drei-Koskinen on tehnyt pitkäjänteistä työtä taitoluistelun parissa. Ensimmäiset kautensa hän toimi Helsingissä taitoluisteluvalmentajana ja siirtyi siitä yhteen Suomen johtavista taitoluisteluseuroista valmentajaksi eli Espoon Jäätaitureihin. Viimeiset 18 vuotta hän on tehnyt töitä Riihimäellä ja nostanut seuran sekä luistelijoiden tasoa pitkäjänteisesti aina SM-tasolle saakka. Elena Drei-Koskinen on taitoluistelun piirissä arvostettu hänen kokemuksensa ja tietotaitonsa vuoksi. Ihmisenä hän on välitön sekä ystävällinen niin luistelijoille, kollegoille kuin lähipiirilleen.

Kuva: Suomen Taitoluisteluliitto