Urhean uusi aikakausi on alkanut - Urhea-halli vihittiin käyttöön

5.8.2021

Helsingin keskustaan vasta valmistunut Urhea-halli vihittiin virallisesti käyttöön tiistaina 3.8. ennen Suomen koripallomaajoukkueen, Susijengin, maaottelua Tanskaa vastaan Urhea-hallissa. Hallin, Mäkelänrinteen lukion ja uintikeskuksen kanssa kampuksella seisoo komeasti paikoillaan myös opiskeleville urheilijoille suunnattu Urhea-koti, johon ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet viikonloppuna. Hallin ovet avautuivat käyttäjille sunnuntaina.

Pormestari Juhana Vartiainen leikkaa nauhan. Kuva: Ville Vuorinen

Elokuun alussa Helsingin pormestarina aloittanut Juhana Vartiainen sai pormestarikautensa ensimmäisenä puheena avata Urhea-hallin. Vartiainen kuvasi Urhea-hallia uuden aikakauden alkuna ja ennakoi sen kannustavan myös muita kaupunkeja vastaavanlaisiin, myös matalankynnyksen liikuntaa edistäviin ratkaisuihin. Urhea-hallissa harjoittelee myös noin 30 pääkaupunkiseudun urheiluseuraa, joten Urhea-kampus on merkittävä edistysaskel myös helsinkiläisille liikunta- ja urheiluharrastajille.

Pormestari Vartiaisen puhetta seurasi avajaisnauhan leikkaus. Vartiaisen lisäksi nauhasta oman palasensa saivat leikata myös 137 ottelua maajoukkueessa pelannut, vuoden 2007 NBA varaus ja viidessä maassa ammattilaisena pelannut Malmin Superkoriksen kasvatti Petteri Koponen ja SusiLadies joukkueen kantava voima, Espanjassa tällä hetkellä ammattilaisena pelaava Wartti Basketin kasvatti Elina Koskimies, kaikkien aikojen suomalainen naiskoripalloilija, aktiivisesti urheiluakatemian arjessa työtä tekevä Lea Hakala, 151 peliä maajoukkueessa pelannut ja Helsingin liikuntajohtajana merkittävästi Urhea-hallin rakentamista edistänyt Anssi Rauramo, opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Samuli Rasila, Mäkelänrinteen lukion rehtori Vesa Vihervä, Urhea-säätiön puheenjohtaja Juha Ojajärvi, Urhea-halli Oy:n puheenjohtaja Sampo Suihko sekä Urhea-säätiön toimitusjohtaja Simo Tarvonen.

Urhea-hallissa on yhteensä 14 000m2, josta urheilutiloja noin 8 000m2. Tapahtuma-areena, jossa koripallomaaottelu pelattiin, koostuu kahdesta täysmittaisesta koripallokentästä ja siellä on 1 100 henkilön katsomot. Areena soveltuu myös esim. kamppailulajien turnauksiin tai voimistelukilpailuihin. Hallissa on koripallokenttien lisäksi rytmisen ja telinevoimistelun salit, judotatamit, painimolskit, yleisurheilun 138m pitkä juoksusuora pituus- ja kolmiloikkapaikat, keihään- ja kiekonheiton heittoseinä, voima- ja yleisharjoittelutilat sekä peilisali.

Urhea-kampuksella toimii nyt myös Olympiavalmennuskeskus Helsinki, joka on erityisesti kesä- ja jäälajien keskus. Talvilajien keskus on Sotkamossa ja Kuusamossa toimiva Vuokatti-Ruka. Näissä keskuksissa harjoitusolosuhteet ja urheilijoiden tukitoiminnot, kuten fysioterapiapalvelut, ovat saatavilla Olympiakomitean kaikille tukiurheilijoille. Urhea-kodin lyhytaikaiset vuokra-asunnot soveltuvat myös korkeanpaikan olosuhteeksi.  Helsingin Urheilulääkäriaseman toimitilat siirtyivät elokuun alussa Urhea-halliin, joten lääkäripalvelut ovat urheilijoille helposti saavutettavissa. Neuvottelutiloja vuokrataan ulkopuolisille. Kampuksen ravintola palvelee kaikkia kampuksen käyttäjiä ja lisäksi toimii Mäkelänrinteen lukion kouluravintolana.

Lähde: Urhea - Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian tiedote