Valmennuskulttuurin kehittäminen lähtee ihmisen kunnioittamisesta

18.4.2023

Pelin henki -podcastin ensimmäisessä jaksossa pureudutaan suomalaiseen valmennuskulttuuriin ja kulttuurin muutoksen kohti ihmislähtöistä tapaa toimia. Vieraana on valmennuksen asiantuntija, kouluttaja ja johtaja Kyösti Lampinen. Lampisella on vahva kokemus useiden lajien toimintakulttuurin ja valmentajien osaamisen kehittämisestä.

Lampinen kiteyttää valmennuskulttuurin kahteen asiaan, miten ihmiset toimivat keskenään sekä valmentajan substanssiosaaminen eli lajiosaamiseen. 

-Menestyvässä urheilussa tarvitaan kovia ja pehmeitä asioita, mutta pehmeät asiat ovat niitä, jotka lopulta vievät pidemmälle. Pehmeitä asioita ovat kaksisuuntainen vuorovaikutus, empatiakyky, erilaisuuden huomiointi ja tasavertainen kohtelu, toteaa Lampinen Pelin henki -podcastin jaksossa. 

Lampisen mukaan töitä on vielä tehtävä kulttuurin muutoksessa kohti ihmislähtöistä tapaa toimia. Suomalainen valmennus tulee autoritäärisestä suunnasta, mutta viimeisten vuosien aikana suunta on kuitenkin muuttunut merkittävästi. 

-Meillä on paljon hyviä valmentajia, mutta kun tässä puhutaan kulttuurin muutoksesta, niin paljon kehitettävää liittyy siihen, että tasavertaisesti kohdataan ihmisiä ja ihmisellä on itsemääräämisoikeus. Ja kun puhutaan sisäisestä motivaatiosta, siihen liittyy se, että saa kokea pätevyyttä, autonomiaa ja yhteenkuuluvuutta. Kulttuurin kehittyminen lähtee ihmisen kunnioittamisen lähtökohdasta ja sen jälkeen tulee tietynlaisia avainasioita ja laatutekijöitä, summaa Lampinen. 

Jakson ydinasiat:
4.20 Valmennuskulttuuri kiteytettynä
14.55 Nosto Kalle Palanderin valmennuksesta
23.00 Osaava valmennus ja vuorovaikutuksen lisääminen
27.35 Kulttuurin muutos hommia vielä tekemättä (itsemääräämisteoria)
36.10 Menestyvän urheilun salaisuus (kovat ja pehmeät asiat)
39.25 Harrastajien ja kilpailijoiden ero ja yhtenäisyys 
41.00 Kolme vinkkiä 

Kuuntele jakso tästä
Katso jakso tästä 

Pelin henki -podcastia tehdään Suomen Valmentajat ry:n johtaman Meidän urheilu -kehitysprosessin toimenpiteenä ja podcastia mahdollistamassa on myös Suomen Ammattivalmentajat SAVAL. Voit osallistua Pelin henki -podcastiin liittyvään keskusteluun Meidän urheilun sosiaalisen median kanavissa @meidanurheilu ja käyttämällä #meidänurheilu #pelinhenki #loistammeyhdessä sekä seuraamalla nettisivujamme www.meidanurheilu.fi.