Valmennusta kuudella vuosikymmenellä – Ari Paloniemelle ansioristi

28.4.2023

Valmentajakollegat yhdessä Suomen Valmentajien kanssa halusivat kiittää Ari Paloniemeä, joka on aloittanut lentopallon juniorivalmennuksen vuonna 1973. Kiitoksena Paloniemelle haettiin Liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomerkkiä, joka hänelle myönnettiinkin arvokkaasti ansioristinä.

Ansiomerkin haussa Suomen Valmentajien kanssa mukana olivat Lentopallovalmentajakerhon aktiiviset jäsenet, joista ansioristin luovuttivat Antti Paananen ja Pertti Honkanen Tampereella lentopallon nuorten SM-finaalien yhteydessä. Kuva: Pertti Flinck

Työuran alkuaikoina Paloniemi toimi Pudasjärven Urheilijoissa urheilupäällikkönä kahteen otteeseen. Myös SVUL:n Lapin piiri ja Pudasjärven kunta olivat hänen työnantajiaan. Lentopalloliitossa Paloniemi toimi kaikkiaan noin 23 vuotta aluepäällikkönä ja kenttäpäällikkönä. Hän on tullut tutuksi myös lentopallovalmennuksen oppaiden tekijänä.

Yksityisyrittäjänä toiminimellä Arparatkaisee Paloniemi on tehnyt valmennusta vuodesta 2011 lähtien. Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 2020, mutta valmennusta hän ei ole jättänyt. Edelleen häntä nähdään valmentajana muun muassa leireillä, ripareilla ja muissa tapahtumissa.

Muuta työkokemusta Paloniemellä on muun muassa tiedotustehtävistä. Myös tukku luottamustoimia on tullut hoidettua urheilun eri tasoilla. Seuratason taustatahoista mainittakoon Pudasjärven Urheilijoiden lisäksi Vesilahden Visa ja Rantaperkiön Isku.

Vaikka Paloniemi parhaiten tunnetaan lentopallon valmennuksesta, niin hänen valmennusosaamisensa on huomattavasti yhtä lajia laajempaa. Esimerkiksi SM-tason valmennettavia seuratasolla hänelle on lentopallon lisäksi ollut suunnistuksessa, hiihdossa, hiihtosuunnistuksessa ja yleisurheilussa. Valmennuksessa olleista joukkueista ja yksilöurheilijoista on kertynyt SM-mitaleja nuorten sarjoista hiihdosta, yleisurheilusta, lentopallosta ja beach volleysta. Lentopallovalmennuksessa olleista urheilijoista useat ovat yltäneet liigatasolle ja muutamat Suomen maajoukkueisiin.

Paloniemen perheeseen kuuluvat vaimo sekä viisi tyttöä ja kaksi poikaa. Liikunnallisille lapsille isä on tullut tutuksi myös valmentajan roolissa.