Valmentajien yhdistys kehittynyt salaseurasta kotipesäksi!

21.8.2015

Suomen Valmentajat syntyi leikillisesti sanottuna Ellivuoren savusaunassa Olympiavalmentajaseminaareissa 1970-luvulla.

Jukka Uunilan näkemykset urheiluvalmennuksen kehittämisestä, vuosien saunakeskustelut valmentajien yhteisöllisyydestä ja Kallu Tuomisen käytännön toimet Olympiakomitean valmennuspäällikkönä saivat aikaan Suomen Valmentajat ry:n perustamisen vuonna 1975.

Af Ursin ensimmäinen puheenjohtaja

Kallun asettama kolmikko Kalervo af Ursin, Kari Sinkkonen ja Reino Rinne kirjoittivat alle valmentajien oman yhdistyksen perustamissopimuksen 20.7.1975 Kalevan kisojen yhteydessä. Yhdistysrekisteriin Suomen Valmentajat merkittiin 22.10.1975 ja yhdistyksen ensimmäinen hallitus nimettiin kaksi päivää myöhemmin Ellivuoressa järjestetyssä olympiavalmentajien syysseminaarissa. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin af Ursin, valmentajajoukon yksi kovimmista tarinoiden ja vitsien kertojista.

Alkuun yhdistyksen jäseniksi pääsivät vain harvat ja valitut – jäsenkriteereissä mainittiin vaatimuksina mm. korkea liikunnallinen koulutustaso, olympiatasoinen valmennustehtävä ja SM-tasoiset valmennettavat, kunnioittava ja mielikuvituksellinen hakemus sekä kaksi suosittelijaa. Tiukkojen jäsenkriteerien myötä yhdistykselle muodostuikin pienen piirin salaseuran maine. Mukana olleille valmentajille yhdistys tarjosi yhteisön osaamisensa jakamiseen ja jäsenet tavoittelivat ponnekkaasti menestystä – jopa ”kilpailivat” keskenään menestyksessä.

Jäseneksi pääsy avattiin kaikille valmentajille

Vasta vuonna 1999 pääsy jäseneksi avattiin kaikille urheiluvalmentajille. Samana vuonna yhdistys myös liittyi kansainvälisen kattojärjestön ICCE:n jäseneksi. Samoihin aikoihin yhdistys koki paljon muitakin muutoksia, osin strategisen suunnittelun tehostumisen myötä ja osin suomalaisen urheilun muutosten vaikutuksesta. Esimerkiksi valmennuksen muuttumiseen enenevästi palkkatyöksi reagoitiin perustamalla Suomen Ammattivalmentajat SAVAL vuonna 2002. Yhdistyksen jäsenmäärä alkoi kasvaa voimakkaasti ja ensimmäiset työntekijät palkattiin 2000-luvun alkuvuosina.

Yksi historiallisesti merkittävä osa Suomen Valmentajien toimintaa on Valmentaja-lehti, joka edeltäjineen on vienyt Suomen Valmentajien ja suomalaisen urheiluvalmennuksen viestiä eteenpäin lähes katkeamatta jo vuodesta 1978.

Nykyään 40-vuotias Suomen Valmentajat on suomalaisten valmentajien ja valmentajayhteisöjen kotipesä, jossa henkilöjäseninä valmentajia on noin 4000. Lisäksi yhdistyksen yhteydessä toimii noin 20 lajin valmentajayhdistykset ja yhteisöjäseninä on suomalaisia seuroja ja muita urheilutoimintaa järjestäviä tahoja. SAVALiin on järjestäytynyt tällä hetkellä noin 950 ammattivalmentajaa. Suurelta osin nämä valmentajat kuuluvat molempiin järjestöihin.

Suomen Valmentajien ja SAVALin yhteistyö on läheistä ja kaksi valmentajien yhdistystä palvelevat laajasti suomalaisia valmentajia sekä edistävät toimillaan valmentajien arvostusta ja osaamista. Suomen Valmentajien toiminnan kohderyhmänä on kaikkien tasojen ja lajien suomalaiset ja Suomessa toimivat valmentajat. SAVAL keskittyy roolinsa mukaisesti ensisijaisesti ammattivalmentajien edunvalvontaan.

Suomen Valmentajat juhlivat 40-vuotista taivalta perjantaina 21.8.2015 Vierumäellä noin 100 henkilön voimin.

Youtube-videot:

Suomen Valmentajien esittely: ”Ei enää salaseura”
https://www.youtube.com/watch?v=PDt943jikZ4

Kallu Tuomisen mietteitä: Suomen Valmentajat ennen ja nyt
https://www.youtube.com/watch?v=Bl2XJLjzW3o&feature=youtu.be

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Suomen-Valmentajat-ry/364908970293132