VKN-huippuvalmentajat tapasivat

3.6.2021

Valmentaa kuin nainen –hankkeen huippunaisvalmentajien tapaaminen järjestettiin Liikuntakeskus Pajulahdessa 28.-29.5.2021. Noin vuorokauden mittaisessa tapaamisessa kamppailulajeista paikalla oli naisvalmentajia judosta, miekkailusta, nykyaikaisesta 5-ottelusta, taidosta ja karatesta. Palloilulajien naisvalmentajia oli paikan päällä ringetestä ja pesäpallosta. Etäosallistujien joukosta löytyi lisää lajikirjoa.

Huippuvalmentajien tapaamisiin kutsutaan hankeessa mukana olevien kamppailu- ja palloilulajien naisvalmentajia, jotka valmentavat huippuvaiheen urheilijoita. Tapaamisten tavoitteena on kouluttautuminen ja valmentajien keskinäisten tukiverkostojen laajentaminen.

Pajulahden tapaamisen aluksi Valmentajana kehittymistä tapaamisessa tuettiin Suomen Valmentajien kehittämän Kehittyvä koutsi -työpajan kautta. Työpaja koettiin merkitykselliseksi omien vahvuuksien tunnistamisessa sekä oman henkilökohtaisen kehittymispolun löytämisessä.

Tapaamisen keskeisenä teemana oli vuorovaikutustaidot osana urheilijakeskeistä valmentamista. Johdantona aiheeseen toimi Valmentajalla on väliä -aineiston ja Meidän urheilu -kehitysprosessin tavoitteiden esittely.

Valmentaa kuin nainen -hanke on vuosien saatossa nostanut esiin naisvalmentajien uratarinoita. Niin tehtiin tässäkin tapaamisessa. Kaikkein aikojen menestynein suomalainen karateka Sari Laine kertoi sekä omasta urheilu-urastaan että valmentajana toimimisestaan. Laineen tarina nostatti tunteita kuulijoissa ja tarinan myötä tuli selkeästi esille, miten oman urheilu-uran aikana kerätyn osaamisen voi kääntää valmentajan osaamiseksi.

- Lajitaidot ovat todella tärkeitä, mutta mikäli vuorovaikutus valmentajan ja valmennettavan välillä ei toimi, ei lajitaidoista oikeastaan ole hyötyä, Laine totesi.

Sari Laineen kommentti upposi hyvin tapaamiseen kokonaisuuteen. Vuorovaikutus tuli esille Laineen puheenvuoron lisäksi myös Tero Kuorikosken alustuksessa. Pajulahden valmennuskeskuksen johtaja sai kuulijakunnan pohtimaan valmentajuuttaan. Yksi tärkeä nosto oli esimerkiksi se, miten valmentaja voi ottaa huomioon urheilijoiden henkilökohtaiset ts. persoonalliset erot ja sitä kautta tukea liekin syttymistä urheiluun. Motivaation sytyttäminen ja ylläpitäminen olikin tapaamisen vertaiskeskusteluissa yksi keskeinen teema. Tapaamisen päätti ja vuorovaikutuksen teeman kokosi yhteen Suomen valmentajien teemakoulutus Valmentajan vuorovaikutustaidot, jossa kouluttajana toimi Seija-Maria Lehtonen.

Asiasisältöisen tapaamisen vastapainona toimi perjantai-illan aktiviteetti. Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu Anna-Liisa “Ansku” Bergströmin piti osallistujille tanssitunnin. Ammattitaitoisessa ohjauksessa tehtiin kolmen minuutin yhteinen tanssi upean ja juuri sopivan haastavan koreografian kera. Valmentajalla on väliä!