10 teesiä nuorelle valmentajalle

22.6.2022

Suomen Valmentajien toiminnassa on ollut Nuorten valmentajien tiimi vuodesta 2020 lähtien. Tiimi on kokoontunut aktiivisesti suunnitellen ryhmän toimintaa ja viestintää – sekä nuorille valmentajille suunniteltuja koulutuksia ja tapaamisia.

Nuorten valmentajien tiimi

Ensimmäinen laajempi nuorten valmentajien tapaaminen järjestettiin 24.9.2021 Olympiastadionilla ja Zoomin välityksellä nimellä Nuoret valmentajat – Tulevaisuuden tekijät. Tapahtuma oli tarkoitettu 18–30-vuotiaille valmentajille, jotka haluavat kehittyä valmentajana sekä verkostoitua muiden lajien valmentajien kanssa. Tapahtumassa kohderyhmään kuuluvia osallistujia oli vajaa 50 ympäri Suomen, osa läsnä ja osa etänä.

Sen lisäksi, että tapahtumassa kuultiin alustuksia ja verkostoiduttiin, siellä myös työstettiin ohjeita nuorille valmentajille. Nämä ohjeet on viimeistelty tämän vuoden alussa teeseiksi valmentajan polun alkupäässä matkaa eteneville valmentajille. Ohjeet julkaistiin Valmentaja-lehdessä 2/2022 ja nyt myös verkossa nimellä 10 teesiä nuorelle valmentajalle.

Seuraava nuorille valmentajille avoin tapaaminen järjestetään 30.9.2022 Helsingissä. 

10 teesiä nuorelle valmentajalle

1. Verkostot ja ihmisten kohtaaminen.
Löydä ympärillesi valmennusverkosto, sillä kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Valmennuksen parista saat sosiaalisia verkostoja, joita voit hyödyntää koko elämäsi ajan.

2. Itsensä johtaminen.
Opettele tuntemaan itsesi. Uskalla asettaa rajoja joustavassa työympäristössä. Älä pelkää sanoa ei. Muista pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi.

3. Omat vahvuudet.
Tunnista omat vahvuutesi valmentajana ja pyri kehittämään itseäsi valmentajana jatkuvasti.

4. Omiin taitoihin luottaminen.
Ole oma itsesi ja luota omaan tekemiseesi, jolloin kommunikointi vanhempien kanssa helpottuu. Luota omaan osaamiseesi, sillä olet nuorena valmentajana kehityksen aallon harjalla.

5. Valmennustyyli.
Löydä oma valmennustyylisi ja tiedosta roolisi valmentajana.

6. Merkityksellisyys.
Valmentajana olet myös kasvattaja. Ymmärrä työsi merkitys niin urheilijoille kuin itsellesikin tulevaisuutta varten.

7. Tavoitteet.
Aseta itsellesi tavoitteet valmentajana ja löydä yhdessä urheilijan kanssa hänen tavoitteensa.

8. Onnistumiset.
Iloitse omista ja urheilijankin onnistumista! Innostavassa ja kannustavassa valmennusilmapiirissä syntyy onnistumisia, kehitystä ja tuloksia.

9. Sisäinen motivaatio.
Ylläpidä omaa sisäistä motivaatiotasi pitkäjänteisessä valmennusprosessissa huomaamalla pienet onnistumiset sekä arvostamalla omaa työtäsi valmentajana.

10. Uuden oppiminen.
Ole utelias, pyri oppimaan mahdollisimman paljon muilta ja hae aktiivisesti uutta tietoa. Kokeile rohkeasti uutta.

Nuori valmentaja – ole yhteydessä nuorten valmentajien tiimiin!

Tiimin esittelyn ja yhteystiedot löydät tästä!

Teksti: Sari Tuunainen ja Suomen Valmentajien Nuorten valmentajien tiimin jäsenet: Elmo Myllyoja, Emmi Ruokonen, Laura Lajunen, Lempi Kokk, Lilli Merinen, Maria Nurmesjärvi, Minna-Maria Karonen, Siiri Turunen, Viljami Hietanen ja Lottamari Heino

Kuva: Anna Vlasoff