Kamppailulajit Valmentaa kuin nainen -hankkeeseen

22.1.2020

Suomen Valmentajien johtamaa Valmentaa kuin nainen -hanketta on toteutettu menestyksekkäästi vuosina 2013-2019 joukkuepalloilulajien kanssa. Seuraavaksi hankittua osaamista valmennuksen tasa-arvon kehittämisestä hyödynnetään kamppailulajien piirissä. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kamppailulajien hankkeeseen yhdessä Suomen Valmentajien kanssa sitoutuneet lajiliitot ovat Suomen Judoliitto, Suomen Karateliitto, Suomen Muaythailiitto, Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto, Suomen Nyrkkeilyliitto, Suomen Painiliitto, Suomen Painonnostoliitto, Suomen Taekwondoliitto ja Suomen Taido. Painonnosto tekee hallinnollista ja toiminnallista yhteistyötä kamppailulajien kanssa ja on siten mukana kamppailulajien hankkeessakin. Hankkeen edetessä voidaan ottaa mukaan myös muita kamppailulajeja. Lajiliittojen lisäksi hankkeen taustayhteisöjä ovat Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

Hankkeen päätavoite on lisätä hankelajien naisvalmentajien kokonaismäärää ja erityisesti huippuvalmentajien määrää sekä tukea ja luoda tukiverkostoa jo toiminnassa mukana oleville naisvalmentajille. Päätavoitteeseen pyritään kahden näkökulman kautta:

1. Inspiroidaan entisiä tai urheilijan polun loppuvaiheessa olevia naisurheilijoita valmentajiksi.

2. Kannustetaan toiminnassa jo mukana olevia naisia laajentamaan osaamistaan ja tarttumaan uusiin haasteisiin; harrasteryhmiä ohjaavia naisia lisää valmentajiksi sekä nykyisiä kilpaurheilijoiden naisvalmentajia lisää huippuvalmentajiksi.

Kamppailulajit ovat tiivis lajiryhmä, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehnyt useita yhteistyöhankkeita. Varsinkin koulutusten järjestäminen yhdessä on tuottanut hyviä tuloksia. Koulutus on keskeisessä roolissa myös nyt aloitettavassa yhteistyössä. Hankkeen kautta pyritään kouluttamaan aiempaa enemmän naisia lajikoulutusten 2. ja 3. tasoilla sekä muun muassa Urheilijasta valmentajaksi -koulutuksessa. Naisvalmentajille koulutetaan myös mentoreita ja naisvalmentajia tuetaan mentorointiryhmissä.

Koulutusten lisäksi järjestetään kaikille avoimia alueellisia matalan kynnyksen tapahtumia kamppailulajien kilpailuiden ja muiden tapahtumien yhteydessä. Tilaisuuksia tarkoituksena on esikuvien tarinoiden ja asiantuntijoiden johdattelemana houkutella lisää naisvalmentajia valmentajan polulle sekä voimaannuttaa jo valmennuksessa mukana olevia. Myös esimerkiksi seurat hyötyvät tilaisuuksien antamista näkökulmista siihen, miten naisia voisi saada mukaan toimintaan.

- On todella hienoa päästä tekemään yhteistyötä Suomen Valmentajien kanssa. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä aiemmin kamppailulajien sisällä ja uskon, että ulkopuolisen tahon johtama hanke täydentää osaamistamme ja yhdessä toimimista, kertoo Suomen Taekwondoliiton harraste- ja koulutuspäällikkö Tiiu Tuomi.

Vastaavassa hankkeessa on menneinä vuosina toimittu monipuolisesti ja päämäärätietoisesti naisten määrän lisäämiseksi valmennukseen ja naisvalmentajien tukemiseksi joukkuepalloilulajeissa. Tämän työn jatkamiseksi osa hankkeen toimista kohdennetaan kamppailulajien ja painonnoston lisäksi myös palloilulajien naisille jatkossakin. Palloilulajien lajiliittojen osalta hankeyhteistyö päättyi vuoden 2019 lopussa.

Seuraa hanketta Facebookissa:
https://www.facebook.com/valmentaakuinnainen