Mari Saarinen tarttui päävalmentajapestiin URVA-koulutuksen jälkeen

21.10.2016

Jääkiekkomaajoukkueissa reilun vuosikymmenen Suomea edustanut ja olympiapronssia Vancouverista 2010 saavuttanut Mari Saarinen luotsaa tällä hetkellä naisten SM-sarjassa Ilvestä. Ennen haasteeseen tarttumistaan Saarinen haki oppia siitä, miten siirretään urheilu-uralla hankittua osaamista valmentajan näkökulmaan. Hän oli yksi osallistujista ensimmäisessä palloilulajien naisille räätälöidyssä Urheilijasta valmentajaksi -koulutuksessa viime talvena.

Ensimmäinen naispalloilu-URVA oli onnistunut kokemus niin osallistujille kuin koulutuksen järjestäjällekin.

Näin Saarinen summaa reilun puolen vuoden mittaisen koulutuksen antia:

- Oli mielenkiintoista kuulla muilta entisiltä ammattiurheilijoilta eri lajeista heidän urheilijan poluistaan, lajien erinäisistä haasteista ja mahdollisuuksista. Liikepankki eri harjoituksiin karttui aika huimasti ammattikouluttajien näyttäessä mallia. Naiskouluttajien valmennuspolut olivat myös hyvin kiinnostavia ja rohkaisevia kuulla aloittaessa tätä omaa valmennuspolkua. Miesnäkökulmat saivat aikaan myös mielenkiintoisia keskusteluja hyvässä hengessä.

Urheilijasta valmentajaksi -koulutusta on toteutettu Suomen Valmentajien ja Varalan urheiluopiston yhteistyönä jo vuodesta 2008 lähtien. Marraskuusta 2015 toukokuulle 2016 kestänyt koulutus, johon Saarinen osallistui, oli suunnattu ainoastaan Valmentaa kuin nainen –hankkeessa mukana olevien palloilulajien entisille pelaajille. Se toi oman lisänsä koulutuksen antiin.

- Ei toki ole vertailupohjaa siihen, mitä se olisi ollut, jos olisi ollut sekaryhmä. En usko, että olisi vaikuttanut itse tietopankin karttumiseen. Naispalloiluryhmässä saimme vertailtua keskenään eri lajien samanlaisuuksia tai erilaisuuksia, koska miesten samat lajit ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi oma maailmansa. Erittäin ammattitaitoinen ryhmä oli kasassa ja hyvän verkoston saimme aikaiseksi. Varmasti tulemme sitä kaikki käyttämään ja näkemään toisiamme jatkossa jonkin lajin peräsimessä, kertoo Saarinen.

Koulutus oli osaltaan rohkaisemassa Saarista "kokeilemaan siipiään" päävalmentajana omassa ikiaikaisessa kotiseurassaan Ilveksessä pääsarjatasolla. Pelaajana hänellä on samasta sarjasta taskussaan kaksi kirkkainta mitalia ja vieläkin useampia muita mitaleja.

Saarisen ja muiden kaikkiaan 16 naispalloilu-URVAan osallistuneiden positiivisten kokemusten myötä uusi vastaava ryhmä on alkamassa joulukuun alussa 2016.

Lisätietoja koulutuksesta oheisesta esitteestä.

Liitteet