Mika Luoto sai Alfred Kordelinin säätiön valmentajapalkinnon

7.12.2021

Turun Urheiluliiton triathlonvalmentaja Mika Luoto vastaanotti lauantaina 4.12.2021 Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle säätiön Urheilun Tuki -rahastosta ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Turun Urheiluliiton 120-vuotisjuhlallisuuksiin kuuluneessa illallistilaisuudessa.

Triathlonliiton toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen, valmentajapalkinnon saanut Mika Luoto ja Suomen Valmentajien hallituksen jäsen Pekka Rindell (Kuva: Nina Salokangas)

Palkinnon Luoto sai lasten ja nuorten parissa tehdystä pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä. Erityisesti ansioissa korostettiin lasten ja nuorten seuratoiminnan kehittämiseksi tehtyjä toimia.

Tullessaan illallistapahtumaan Luoto ei tiennyt palkinnon saannista. Palkinnon luovuttivat Suomen Triathlonliiton toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen ja Suomen Valmentajien hallituksen jäsen Pekka Rindell.

Mika Luoto on tehnyt lähes 20 vuotta vapaaehtoistyötä niin seurassa kuin lajiliitossakin. Hän on luonut lajiliitolle tyhjästä lasten ja nuorten liikunnan perusmateriaalit, kuten Nuoren triathlonistin polku. Hän on luonut myös liiton lasten ja nuorten toiminnan periaatteet sekä leirikäytänteet. Hän on myös tehnyt liiton valmennuskoulutuksen opetusmateriaalit yhdessä Antti Kauhasen kanssa ja opettaa säännöllisesti näissä koulutuksissa.

Luodon työpanoksen ansioista lasten ja nuorten liikunta kehittynyt oikeaan suuntaan triathlonissa. Hän on tehnyt oppaan lasten ja nuorten seuratoiminnan aloittamiseksi seuroissa ja kouluttaa toiminnan käynnistämisessä.

- Ilman Mika Luodon panosta Triathlonliitolla ei olisi tällä hetkellä niin laajaa toimintaa lapsille ja nuorille. Triathlonin harrastajat ovat pääosin aikuisia ja monelle seuralle lasten ja nuorten toiminnan käynnistäminen on haastavaa jo pelkän tiedon puutteen takia, toteaa Triathlonliiton toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen.

- Uusien maajoukkueryhmien perustaminen, kilpailuiden kehittäminen huomioimaan myös lapset ja nuoret sekä oppaiden ja koulutusten kehittäminen ovat olleet avainasemassa lasten ja nuorten toiminnan kehittämisessä, jatkaa Tamminen.

Seurassaan Turun Urheiluliitossa Luoto on kouluttanut, ohjannut ja luonut perusperiaatteet lasten ja nuorten toiminnalle. Hän myös valmentaa monia tulevaisuuden potentiaalisia huipputriathlonisteja. Triathlonin lisäksi Luoto valmentaa uimareita Raision Urheilijoissa.

Tunnustuspalkintoa hakee valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä ja tuen haussa Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön myöntämät tuet ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on vuodesta 1920 yhtäjaksoisesti tukenut apurahoin ja palkinnoin suomalaista tiedettä, taidetta, kirjallisuutta ja kansanvalistusta sekä edistänyt tekijöiden kansainvälistymistä. Vuonna 1978 perustettu Urheilun Tuki -rahasto on yksi Kordelinin säätiön 16 kaupunki- ja kohderahastosta.