Nuorissa valmentajissa on tulevaisuus

9.3.2021

Vuonna 2020 Suomen Valmentajien toiminnassa aloitti nuorten valmentajien ryhmä, joka nimesi itsensä Nuorten valmentajien tiimiksi. Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja korona-aikana tapaamisia on järjestetty Teamsin välityksellä. Ajatuksena on päästä kokoontumaan livenä, kun poikkeusajat ovat ohi. Tiimin tarkoituksena on tavoittaa nuoria valmentajia ja saada heitä mukaan Suomen Valmentajien toimintaan.

Kuvassa Siiri Turunen

On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu Suomen Valmentajissa. Tästä hyvänä esimerkkinä on se, että yhdistyksen viimeisimmässä hallituksen kokouksessa käsiteltiin vuoden 2021 valiokunnat, joihin jokaiseen saatiin edustaja Nuorten valmentajien tiimistä. Tällä varmistetaan se, että nuorten valmentajien näkökulmia otetaan huomioon myös päätöksenteossa.

Nuorten valmentajien tiimiin kuuluva taitoluisteluvalmentaja Siiri Turunen kertoo, miksi hän on mukana.

- Liityin Suomen Valmentajiin vuonna 2017 kollegani innoittamana. Silloin 17-vuotiaana valmentajanalkuna halusin päästä osaksi tätä valmentajien yhteisöä, josta olin kuullut paljon hyvää, ja tietysti erilaiset yhdistyksen tuomat jäsenedut ja koulutukset kiinnostivat ja houkuttelivat liittymään. Päivääkään en ole katunut liittymistä!

- Nuorille valmentajille Suomen Valmentajat tarjoaa lukuisia työkaluja oman valmennustyön tueksi ja tietysti ainutlaatuisen yhteisön, jolta saa tukea ja ajatuksia omaan työhön. Muun muassa monipuoliset ja ajankohtaiset koulutukset sekä viisi kertaa vuodessa postiluukusta kolahtava Valmentaja-lehti ovat itselleni jäsenyyden parhaita puolia. Koulutukseltaan ei tarvitse olla ammattivalmentaja tai valmennuskokemusta ei tarvitse olla kymmentä vuotta, jotta voi tulla osaksi Suomen Valmentajia. Mitä moninaisempi yhteisö meillä on kasassa suomalaisia valmentajia, sitä enemmän voimme antaa toisillemme ja samalla suomalaiselle urheilulle, huomauttaa Turunen.

Turunen näkee erinomaisena asiana, että yhdistys haluaa ottaa nuoria mukaan kehittämään toimintaa.

- Minusta on mahtavaa, että Nuorten valmentajien tiimi on perustettu tuomaan nuorten valmentajien näkökulmia esiin. Olen omassa arjessani pyrkinyt kannustamaan nuoria valmentajia mukaan osaksi Suomen Valmentajia ja on hienoa nähdä, että myös yhdistyksessä halutaan ottaa vahvasti mukaan nuoria valmentajia kehittämään toimintaa ja olemaan osana päätöksentekoa. Suomen Valmentajat tekee arvokasta työtä valmentajien arvostuksen eteen, jossa myös nuoret valmentajat tulee huomioida. Me nuoret valmentajat itse olemme tietysti parhaita asiantuntijoita nuorten valmentajien asioissa ja samalla tulevaisuuden tekijöitä, sanoo Turunen.

Vuonna 2019 Suomen Valmentajien 18-28 -vuotiaille jäsenille tehtiin kysely, jonka tarkoituksena oli kartoittaa heidän ajatuksiaan valmentamisesta sekä yhdistyksestä, jotta yhdistys pystyy palvelemaan paremmin myös nuorten jäsenten tarpeita. Kyselyyn saatiin hyvin vastauksia, joita käytettiin jo muun muassa strategian työstössä. Kyselyssä tiedusteltiin myös halukkuutta osallistua nuorista valmentajista koottuun ryhmään, jonka tehtävänä on toimia yhdistyksen apuna erilaisten materiaalien tuottamisessa nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan, olla mukana järjestämässä tapahtumia ja koulutuksia sekä tarjota vertaistukena valmentajan polun alussa oleville nuorille. Ryhmään ilmoittautui mukaan kymmenen innokasta nuorta valmentajaa eri lajeista, joista Nuorten valmentajien tiimi nyt koostuu.

Nuorten valmentajien tiimi:

Elmo Myllyoja, salibandy
Emmi Ruokonen, koripallo
Laura Lajunen, uinti
Lempi Kokk, taitoluistelu
Lilli Merinen, hevosurheilu
Maria Nurmesjärvi, voimistelu
Minna-Maria Karonen, tennis
Reetta Hämeenoja, koripallo
Siiri Turunen, taitoluistelu
Viljami Hietanen, jääkiekko