Westerlund: Urheiluvalmentajat – vuorovaikutuksen ja ihmisten kohtaamisen asiantuntijoiksi

16.12.2016

Erkka Westerlund, Suomen Valmentajien Arvostustoimikunnan puheenjohtaja ja Suomen Ammattivalmentajat SAVALin puheenjohtaja on lähtenyt valmentajayhdistysten keulakuvaksi herättämään keskustelua hyvästä urheiluvalmennuksesta. Valmennuksen kehittämisen kautta Westerlund uskoo sekä urheilun että valmentajien arvostuksen parantuvan yhteiskunnassa.

Valmentajajärjestöjen jäsenten ja kumppaneiden glögitilaisuus järjestettiin 8.12.2016 Amerin tiloissa.

- Jos me haluamme rytminmuutoksen suomalaisessa urheilussa, niin kyllä se lähtee valmentajista, totesi Westerlund Valmentajalla on väliä -kampanjan avanneessa valmentajayhdistysten jäsentilaisuudessa 8.12.2016.

- Valmentajilla on mahdollisuus kehittyä ja saada sitä kautta lisää arvostusta, hän jatkoi.

Westerlund uskoo, että urheiluvalmentajilla on yhteiskunnalle paljon annettavaa siinä, että valmentajat osaavat auttaa ihmistä oppimaan ja kehittymään. Valmentajien pitäisi hänen mukaansa jatkossa yhä enemmän näyttäytyä vuorovaikutuksen ja ihmisten kohtaamisen asiantuntijoina.

Westerlund toivoo myös, että urheilussa ei arvioitaisi vain lopputulosta.

- Valmennus on pitkäjänteinen vaikuttamisprosessi ja urheilussa on arvokasta nimenomaan se prosessi, jolla tullaan lopputulokseen. Olemme arvokkaan asian parissa, valmennusvaikuttaja tiivisti kollegoilleen.

Westerlund itse on meritoitunut ja sitä kautta profiloituu jääkiekon eli joukkuelajin valmentajana. Hän haluaa kuitenkin painottaa sitä, että joukkueenkin valmennus on myös yksilöiden valmentamista.

- Valmennus lähtee liikkeelle urheilijan henkisistä voimavaroista. Parhaimmillaan urheilijan tekemisessä yhdistyy keho ja mieli. Silloin esimerkiksi fyysisten ominaisuuksien kehittymistäkin tapahtuu. Ihmisten voimavaroissa ja yhdessä tekemisessä on paljon käyttämätöntä resurssia, Westerlund korosti.

Valmentajan roolin hän toteaa olevan urheilijan auttaja.

- Valmentajien pitäisi käydä läpi myös omat voimavaransa ja tuntea itsensä, jotta he voivat parhaalla tavalla auttaa urheilijoita eteenpäin niin urheilussa kuin ihmisinäkin, jääkiekkovalmentaja kiteytti.

Erkka Westerlund puhui Suomen Valmentajien ja Suomen Ammattivalmentajat SAVALin jäsenglögeillä 8.12.2016. Tilaisuus käynnisti samalla 'Valmentajalla on väliä' -viestintäkampanjan. Aiheeseen on tehty kahden asiantuntijaryhmän toimesta ja valmennusverkostoja sitouttaen kirjauksia siitä, mitä hyvä ja eettisesti hyväksyttävä valmennus on lajista riippumatta. Kirjaukset pohjanaan valmentajayhdistykset yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa tulevat viestimään aiheesta eri tavoin vuoden 2017 aikana. Tavoitteena on herättää keskustelua valmentamisesta sekä vauhdittaa valmennuskulttuurin muutosta lajikohtaisesta teknis-taktillisesta valmennuksesta ihmisten voimavaroja vahvistavaan valmennukseen. Ajatuksia jalkautetaan myös valmentajakoulutukseen ja Urheiluakatemioiden valmentajaverkostoihin.

Lisätietoja:

Valmentajalla on väliä –aineistot: www.suomenvalmentajat.fi/arvostus/valmentajalla-on-valia-kampanja/