Kahdeksan uutta nimettyä Valmentajien Kunniagalleriaan – julkistus olympiavalmentajien edessä

16.1.2019

Valmentajien Kunniagallerian Valintaraati on päätynyt toisessa valinnassa nimeämään kahdeksan uutta valmennusosaajaa Valmentajien Kunniagalleriaan.

Kuvassa: Pauli Kiuru, Rolf Haikkola, Lasse Virén, Magnus Lönnqvist, Crystal Nuuttila, Pertti Laanti ja Kalevi Tuominen.

Ensimmäiset nimeämiset Valmentajien Kunniagalleriaan julkaistiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017. Tuolloin nimettiin 18 edesmennyttä vuosien 1840-1928 välillä syntynyttä valmennusosaajaa.

Toisessa valinnassa Valmentajien Kunniagalleriaan nimettiin edesmenneet Ivar Wilskman, Verner Järvinen, Hugo Lahtinen, Robert Oksa ja Kaarina Kari. Toisessa valinnassa aloitetaan myös elossa olevien nimeäminen. Nimetyiksi tulevat Kalevi Tuominen, Rolf Haikkola ja Seppo Nuuttila.

Nimeämiset julkaistiin keskiviikkona 16.1. Meripaviljongissa Helsingissä Olympiavalmentajaseminaarin ’Valmentajalla on väliä’ -illallistilaisuudessa. Yleisönä oli tällä hetkellä suomalaisessa urheilussa toimivia huippuvalmentajia.

Valmentajien Kunniagalleriaan nimetyistä julkistamistilaisuuteen paikalle pääsivät Tuominen ja Haikkola. Tilaisuuteen kutsuttiin valmentajien tietämättä myös heidän urheilijoitaan. Tuomisen urheilijoista paikalla oli koripalloilija Pertti Laanti ja Haikkolan juoksija Lasse Virén. Vaikkei Nuuttila itse päässyt paikalle, niin hänen urheilijoistaan paikalle saapuivat triathlonistit Magnus Lönnqvist ja Pauli Kiuru.

Haikkola ja Tuominen osasivat arvostaa saamiaan tunnustuksiaan. Haikkola painotti sitä, että urheilijoilla pitää olla tavoitteita ja kertoi Lassella olleen erittäin kova itseluottamus. Hän kertoi Virénin sanoneen, että "Olen ensimmäinen ja muut tulevat perässä".

- Valmentajalla täytyy olla suoritusylpeyttä, joka hänen tulee siirtää myös urheilijoilleen. Ylpeys esiin ja harjoittele raa'asti, evästi puolestaan Tuominen paikalla olevia valmentajia ja lähetti terveisiä myös nykyurheilijoille.

Valmentajien Kunniagalleria on yksi konkreettinen toimi ’Valmentajalla on väliä’ -kampanjassa, jota valmentajayhdistykset tekevät yhteistyössä Suomen Olympiakomitean kanssa.

- Haluamme tehdä töitä suomalaisen urheilun ja valmentajien arvostuksen kehittämiseksi. Urheiluvalmennus on paras ihmisen kehitysohjelma maailmassa. Se perustuu osaamiseen. Valmentaja on urheilijan tärkein tukihenkilö ja osaamisen viestin viejä seuraaville sukupolville, tiivisti Valmentajien Kunniagallerian valintaraadin puheenjohtaja Erkka Westerlund Valmentajalla on väliä -kampanjan viestiä.

- Valmentajien Kunniagallerian perustamisessa olemme lähteneet liikkeelle ”takamatkalta” ja  nimenneet lyhyessä ajassa 23 edesmennyttä valmentajasuuruutta. Kunniagalleriaan tähän mennessä nimetyt valmentajat ovat olleet suomalaisen urheilun tien raivaajia ja he ovat jättäneet hienon perinnön ja viestikapulan seuraajilleen. Nyt ensimmäistä kertaa pääsimme osoittamaan arvostuksemme paikan päällä kolmelle valmentajalegendalle; Kalevi Tuomiselle, Rolf Haikkolalle ja Seppo Nuuttilalle, sekä heidän urheilijoilleen. Iso kiitos arvokkaasta työstä, jota he ovat tehneet urheilijoiden ja urheilun eteen! He ovat rakentaneet meille perustan, jonka päällä voimme kehittää suomalaista urheilua myös tulevaisuudessa, Westerlund jatkoi Valmentajien Kunniagallerian nimeämisistä.

Nimettyjen esittelyt löytyvät valmentajienkunniagalleria.fi -sivuilta.