Krista Pölläsellä sykkii #Seurasydän

15.11.2019

Suomen Valmentajat haluaa osallistua koko urheiluyhteisön yhteiseen Seurasydän-kampanjaan tuomalla esiin valmentajatarinoita. Tässä kerromme keilailuvalmentaja Krista Pölläsen tarinan.

Kuva: Seppo Kujanen

Krista Pöllänen aloitti keilailun vasta 16-vuotiaana. Lajin pariin Pöllänen ajautui lähes vahingossa. Hän oli jalkavamman takia sivussa jalkapallotreeneistä ja päätti osallistua keilauksen alkeiskurssille. Keilailussa uuden oppiminen viehätti ja nainen jäi sille tielle.

Pölläsestä tuli menestynein suomalainen naiskeilaaja. Hän voitti MM-pronssia vuonna 2009 ja Euroopan mestaruuden vuonna 2010. Meriittilistalta löytyy arvokisamitalien lisäksi myös kahdeksan SM-kultaa. Nyt hän jakaa kilpauraltaan kertynyttä arvokasta kokemusta ja tietämystä tuleville huippulupauksille valmentajana.

Pöllänen aloitti valmentamisen virallisesti tämän vuoden alussa, mutta jo aktiiviuransa aikana hän on toiminut ohjaajana keilailussa. Nyt Pöllänen on kahden maajoukkuetason naiskeilaajan ja yhden juniorin henkilökohtainen valmentaja. Lisäksi hänellä on muutama etävalmennettava, joiden harjoittelun suunnittelee. Edustamassaan seurassa Bay:ssä hän on myös yksi junioriryhmän valmentajista.

Keilailuseura Bay on vuonna 2006 perustettu lahtelainen keilaseura. Aikaisemmin Bay toimi lähinnä aloittelevien keilaajien ensimmäisenä seurana, mutta vuonna 2013 toiminta vilkastui, kun perinteiset lahtelaiset keilaseurat Sirkut ja Torpedos yhdistyivät Bayn kanssa. Pöllänen edusti Bayta jo urheilu-uransa aikana ja kuvailee itseään seurauskolliseksi.

- On mukavaa, että pystyy silloin tällöin auttamaan seuran jäseniä ja on seurankin käytettävissä. Seura on itselleni rakas, niin se on tärkeä asia.

Pöllästä kuvaillaan seuran sydämeksi seuraavin sanoin:

Nyt huippu-uran jälkeen hän on ollut kehittämässä seuratoimintaa Bay:ssä ja sama määrätietoinen sekä positiivinen asenne on säilynyt mukana kuvioissa! Hän on mukaansatempaava huippu-urheilija, joka osaa auttaa ja huomioi myös tavalliset harrastajat sekä etenkin nuoret.

Pöllänen on koulutukseltaan liikunnanohjaaja ja sitä kautta hänellä on aina ollut kiinnostusta myös valmentamiseen. Oman urheilu-uran jälkeen ajatus valmentamisesta kypsyi hiljalleen.

- Kyllä mä valmentamista aina mietin, mutta siirsin sen asian sivuun. Kun olin sitä pohtinut jo useamman hetken, niin ajattelin, että mulla olisi varmasti jotain annettavaa.

Pöllänen sanoo, että muiden auttaminen motivoi.

- Tuli sellainen olo, että kun olen aina saanut tosi hyvät tukijoukot ympärilleni urani aikana, niin voisin itse olla henkilö, joka auttaa muita eteenpäin.

Pöllänen tiedostaa, että valmennus on vuosien varrella muuttunut.

- Kävin viime syksynä meidän lajiliiton valmentajakoulutuksen, sillä ajatuksella, että miten valmennusta virallisesti opetetaan tänä päivänä. Ne ajat milloin itse on saanut sitä oppia, on sen verran kaukana. Aika paljon kaikki asiat ovat kehittyneet.

Tavoitteena Pölläsellä on oppia koko ajan lisää ja kehittyä valmentajana. Hän kokee, että ainakin tällä hetkellä yksilöiden valmentaminen ja sparraaminen on se oma juttu.

- Kaikilla urheilijoilla on vähän erilaiset keinot käytössä ja erilainen polku niihin omiin tavoitteisiin. Tärkeää olisi, että osaisi mahdollisimman montaa yksilöä auttaa.

Pölläsen mielestä kivointa valmentamisessa on huomata, että valmennettava on ymmärtänyt jotain ja osannut tuoda sen käytäntöön. Onnistumisten ja oivalluksien näkeminen tuo myös hymyn valmentajan huulille.

Vaikka valmentaminen on nyt vahvemmin mukana Pölläsen elämässä, jää hänelle aikaa vielä keilaamiseen harrastusmielessä. Pöllänen nimittäin kisaa SM-liigassa ja Espanjan liigassa.